За втора поредна година на 1 ноември – Денят на народните будители, българският премиер ще връчи годишната държавна награда “Паисий Хилендарски”. Наградата беше учредена от кабинетът “Костов” и се връчва за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Първият неин лауреат за 2000 година беше професор Вера Мутафчиева.

Тази година комисия в състав проф. Богдан Богданов - председател, и членове проф. Александър Фол, проф. Виктор Чучков, проф. Снежина Панова, Георги Чапкънов, Рангел Вълчанов и Танко Серафимов, избра номинираните от съответните творчески съюзи имена.

Васил Китов – от Съюза на архитектите в България, Владимир Аврамов – от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Генчо Стоев – от Съюза на българските писатели, Крум Дамянов – от Съюза на българските художници, Светлин Русев – от Съюза на българските художници, Стоянка Мутафова – от Съюза на артистите в България и Юлий Стоянов – от Съюза на българските филмови дейци.

Запознати твърдят, че най-вероятният носител на годишната награда ще бъде една от емблемите на актьорската ни гилдия Стоянка Мутафова. Почетният знак-огърлица диплом и чек за 10 хиляди лева ще бъдат връчени от премиера Сакскобургготски.