Проблемът с екранизациите по книги винаги е бил "сблъсъкът" между въображението и възприятията на читателя и въображението и възприятията на режисьора. Понякога те толкова рязко се разминават, че човек се чуди как може да са абсолютно противоположни.

А всъщност може. Защото всеки възприема, вижда и осмисля художествените произведения по собствен начин. И все пак, примерите, доказващи, че разминаването никак не е задължително, не са малко.

Представяме ви няколко точно такива доказателства, и то конкретно в скандинавското кино. Поводът е премиерата на филма "Снежния човек" (13 октомври), режисиран от Томас Алфредсон и базиран на едноименния роман на Ю Несбьо.

Романът "Снежния човек" е седмият от поредицата "Случаите на инспектор Хари Хуле" и излиза през 2007 г. У нас е преведен през 2013 г. В главната роля във филма ще видим Майкъл Фасбендър, а режисьор на екранизацията е Томас Алфредсон ("Дама, поп, асо, шпионин").

Специалистите по цял свят са категорични - онова, което се вижда от разпространените трейлъри на филма, заедно с доказалия се литературен източник, дават надежди за може би едно от най-силните заглавия тази година. Дали е така, предстои да разберем.

"Покани ме да вляза"
режисьор Томас Алфредсон, 2008 г.

Дебютният роман на писателя Йон Айвиде Линдквист, наричан "шведския Стивън Кинг", излиза през 2004 г. и веднага прави заявка за категоричен успех. Добрите отзиви излизат извън границите на Швеция и Линдквист става популярен по целия свят.

"Покани ме да вляза"

"Покани ме да вляза"

"Покани ме да вляза" е с вампирска тематика, но в никакъв случай не се ограничава в тази рамка. Далеч е и от комерсиалните вампирски лиготии, които всички, уви, познаваме. Книгата е романтична, и страшна история, един роман за човешкия ужас.

Екранизацията е факт четири години след излизането на книгата, а режисьор е Томас Алфредсон, който явно обича да филмира успешни скандинавски автори. "Покани ме да вляза" печели десетки награди и доказва, че дори една вампирска история, ако е написана и екранизирана добре, може да прескочи съвременните тийн тенденции и да се доближи до класиките в този жанра.

"Емигранти"
режисьор Ян Троел, 1971 г.

"Емигранти"

"Емигранти"

"Емигранти" е по първите две книги от едноименната четирилогия на Вилхелм Моберг. Режисьор е Ян Троел, а в главните роли са Макс фон Сюдов и Лив Улман. Тези имена би трябвало да са достатъчна индикация за какво филмово произведение става дума.

Неслучайно творбата е номинирана общо за пет награди Оскар - за най-добър чуждоезичен филм (през 1972 г.), най-добър филм, най-добра актриса в главна роля, най-добър режисьор и най-добър сценарий (през 1973 г.). Печели и две награди "Златен глобус". Именно този филм показва на света таланта на Ян Троел, затова и няма как да бъде пропуснат в подобна мини компилация.

Трилогията "Милениум"
"Мъжете, които мразеха жените"
режисьор Нийл Арден Оплев
"Момичето, което си играеше с огъня",
"Взривената въздушна кула"
режисьор Даниел Алфредсон, 2009 г.

Една от най-искрените препоръки, които бихме ви дали, е да си намерите трилогията "Милениум" и да я прочетете. А след последната книга, да гледате трите шведски филма. Гарантираме истински литературно-филмов кеф.

Авторът на романите Стиг Ларшон така и не вижда екранизираните си произведения, тъй като умира през 2004 г. Шведските филми обаче засилват интереса към творчеството на Ларшон и качват зашеметяващата Нуми Рапас на световната сцена.

Впрочем, в едно интервю Стиг Ларшон казва, че главната героиня Лисбет Саландер е неговата представа за Пипи Дългото чорапче, но вече като пораснала жена. Е, избавете се от детските си спомени за рижавата лудетина, защото Ларшон създава брутален женски образ, който също толкова брутално е пренесен и на големия екран.

През 2011 г. излиза и американска версия на първата книга - "Момичето с драконовата татуировка". Режисьор е Дейвид Финчър, а в главните роли са Даниел Крейг и Руни Мара. Разликата между шведския и американския вариант е голяма, но с ръка на сърцето ще кажем, че и двете версии за страхотни.

И ако досега ви е било "страх" от екранизации, заради опасността да не съвпаднат с вашите представи, бъдете сигурни, че с гореспоменатите заглавия няма да сбъркате.

Премиерата на "Снежния човек" е на 13 октомври.