Дорота Кобиела е полска художничка и режисьорка. Обича да снима филми, обича и изкуството на Винсент ван Гог. През 2014 г. обединява тези две свои страсти и ги "впряга" в проекта по първия изцяло рисуван с маслени бои филм "Да обичаш Винсент" (Loving Vincent).

Вдъхновението си Дорота Кобиела получава от писмо на известния художник. То е до брат му Тео, в което ван Гог казва, че може да говори само чрез картините си. Така "Да обичаш Винсент" изследва живота му чрез 120 от картините и 800 от писмата му, но се позовава и на автобиографични книги.

Героят от филма Арман Рулен

Източник: От Facebook

Героят от филма Арман Рулен

Преди да се превърне в едно от най-чаканите заглавия за 2017 г., "Да обичаш Винсент" е 7-минутен късометражен проект, разработен в полския град Гданск в сътрудничество със съмишленика на Дорота Кобиела - Хю Велхман.

Как е направен филмът

Самият процес на заснемане е различен от този при обикновените пълнометражни филми. След като дадена сцена се снима с актьори, отделните кадри се изпращат на художници, които ги "преправят" в стила на ван Гог. Когато картината е готова, тя се заснема отново.

"Да обичаш Винсент" е с продължителност 1 час и 34 минути, за което времетраене са изработени повече от 57 000 отделни "кадри" маслена живопис. За сравнение, за десет години самият ван Гог създава 2100 творби, 800 от които - с маслени бои.

Разбира се, Дорота Кобиела и Хю Велхман не са сами в начинанието. "В един момент разбрах, че не мога да нарисувам всичко сама, защото щеше да ми отнеме 80 години", казва Кобиела пред "Гардиън".

Затова и обявяват конкурс за художници от цял свят. Онези, които никога не са рисували в стила на художника, са преминали 180-часов въвеждащ интензивен курс.

Снимка от премиерата на “Да обичаш Винсент” във Варшава на 2 октомври 2017 г.

Източник: От Facebook/Franciszek Mazur/Next Film

Снимка от премиерата на “Да обичаш Винсент” във Варшава на 2 октомври 2017 г.

"Всеки ден си повтарям какви късметлии сме, водени от вдъхновението да сътворим нещо, което никой не е правил. Но и осъзнавам каква лудост е. Неслучайно никой досега не е дръзвал да прави пълнометражен филм от картини", споделя Хю Велхман. Самият той се съгласява да помогне на Дорота Кобиела, воден и от желанието на хората в света на киното да видят нещо ново и оригинално.

На 2 октомври "Да обичаш Винсент" направи своята първа прожекция във Варшава. Премиерата му за България е на 1 декември 2017 г.