Рекордните 92 страни се включиха в надпреварата за наградата Оскар за най-добър чуждоезичен филм. Това съобщи Американската академия за кинематографично изкуство и наука, цитирана от световните агенции.

Сред филмите, кандидати за отличието, са френският "120 удара в минута" на Робен Кампийо, ливанският "Оскърблението" - на френско-ливанския режисьор Зиад Дуейри, и норвежкият "Телма".

Спечелилата "Златна палма" в Кан шведска сатира "Площадът", на Рубен Йостлунд, е сериозен претендент за отличието.

Сред страните, които за пръв път ще участват в надпреварата, са Хаити с филма "Аити, моя любов", Лаос с "Най-милата сестра" и Сирия с "Малкият Ганди".

Кое е българското предложение за Оскар

Кое е българското предложение за Оскар

Историята е част от трилогия

Българският кандидат в надпреварата е "Слава" на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Известният режисьор Михаел Ханеке, който през 2013 г. взе Оскар за филма си "Любов", този път влиза в състезанието със заглавието "Хепиенд" от Австрия.

"Първо убиха баща ми" на Анджелина Джоли пък ще представи Камбоджа. Тази американско-камбоджанска копродукция разказва истинската история за активистка, която оцелява след зверствата на режима на червените кхмери.

Анджелина Джоли със заявка за "Оскар"

Анджелина Джоли със заявка за "Оскар"

Филмът за Камбоджа ще бъде едно от заглавията, които най-вероятно ще стигнат до реалната надпревара

Тазгодишният "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм спечели "Търговският пътник" на Асгар Фархади.

Номинациите за 90-ите награди на Американската киноакадемия ще бъдат оповестени на 23 януари 2018 г. Церемонията по връчването на най-престижните отличия в киното ще се състои на 4 март в Холивуд.