Международната федерация по лека атлетика (IAAF) обяви незабавна забрана на смяната на националността на състезателите. Причината затова е, че ръководният орган счита, че тази система е лесно манипулируема и много спортисти се възползват от това.

Президентът на централата Себастиан Коу обяви, че специално формирана работна група ще изготви промените и новите правила до края на годината. Всичко това вече бе одобрено от Съвета на IAAF.

"Очевидно е, че много атлети, особено от Африка, сменят по няколко пъти националността си, което означава, че тази система не работи в полза на спорта. Атлетиката се базира върху националните отбори, а досегашните правила пречат на този принцип. От много национални федерации вече ни се оплакаха, че определени спортисти буквално търгуват с националността си", коментира Коу.

От IAAF обявиха, че влизането в сила на новите правила няма да повлияе на последните 15 смени на националността на атлетите. За разлика от други спортове като футбола например, в леката атлетика досега беше позволено на спортистите да се състезават за дадена държава, дори и вече да са имали официални изяви под друг флаг.

Последните случаи за това бяха в навечерието на олимпийските игри в Рио през август, когато много атлети започнаха да се състезават за други страни. Най-често това правят състезатели на дълги разстояния от африканските страни, където конкуренцията за място в националния отбор и съответно участие на големи форуми е много малка. Същевременно, много страни от Близкия изток са готови да плащат огромни заплати на спортистите, готови да се състезават под техния флаг.

Русия не бе допусната до световното първенство по лека атлетика

Русия не бе допусната до световното първенство по лека атлетика

Руски атлети могат да участват само под неутрален флаг

"Настоящата ситуация е нередна. На практика имаме пазар на таланти от Африка, който са "купувани" от този, който има най-много пари. В някои случаи става въпрос дори за много млади спортисти, които не осъзнават тежестта на решението си или пък не разбират, че са манипулирани и се печели слава на техен гръб", заяви африканският представител в Съвета на IAAF - Хамад Калкаба Малбум.

В момента атлетите имат право да се състезават за чужди държави, без дори да имат съответното гражданство. Това ги лишава от всички привилегии, които местните спортисти имат като премии и осигуровки, загрижени са от IAAF.