Шесткратният шампион на Australian Open Новак Джокович изненадващо отпадна от турнира в Мелбърн! Днес той загуби от южнокорейския талант Хюнг Чунг с 6:7 (4), 5:7, 6:7 (3) на 1/8-финалите.

Носителят на 12 титли от "Големия шлем" се прости с най-успешния си турнир след здрава битка на "Род Лейвър Арина".

Чунг започна мача отлично, направи два поредни пробива и поведе с 4:0 в първия сет. Джокович обаче не се отказа и съкрати аванса на съперника си на 3:4. Чунг поведе с 5:3, а при 5:4 сервираше за сета. Джокович проби, а малко след това за пръв път от началото на срещата излезе напред в резултата при 6:5. Чунг се добра до тайбрек. Със страхотен ретур сърбинът отрази първия сетбол, но вторият бе реализиран от Чунг. Първият сет продължи 1 час и 10 минути.

След края му Ноле извика физиотерапевт, защото имаше проблеми с десния си лакът. Именно заради травма в лакътя бившият №1 в света пропусна втората половина от миналия сезон.

При 5:6 във втория сет Джокович сервираше за вкарване на частта в тайбрек, но не издържа и допусна нов пробив. В третия сет сърбинът не изглеждаше добре и видимо бе измъчван от физически проблеми, но не спря да се бори и отново се стигна до тайбрек. В него Чунг започна много силно и след два поредни мини-пробиви поведе с 3:0. Джокович направи шампионско мини-завръщане, изравнявайки за 3:3, но Чунг не трепна и покажа желязна психика, като спечели следващите 4 точки, а с това и мача.

За първи път в кариерата си Чунг ще играе на 1/4-финал в турнир от "Големия шлем" и следващият му противник е дебютантът Тенис Сандгрен.