Поставеният под номер 5 на Откритото първенство на Австралия Кей Нишикори успя много трудно да се промъкне във втория кръг на турнира. Японецът, който преди седмица загуби финала в Бризбън от Григор Димитров, трябваше да играе пет сета. Той отстрани руснака Андрей Кузнецов като го победи с 5:7, 6:1, 6:4, 6:7 (6), 6:2 след малко повече от 3 часа и половина игра.

След двубоя с българина Нишикори се оплака от контузия в бедрото. Днес нямаше признаци за физически проблеми, но играта му не бе на обичайното ниво. Той водеше с 5:2 в тайбрека на четвъртия сет преди да го загуби и да накара треньора си Майкъл Ченг да гледа недоумяващо към корта. Кузнецов, който изигра отличен мач, не издържа физически и се предаде в петия сет.

Кей Нишикори: Играх с контузия

Нишикори: Получих контузия, тъжен финал за мен

"Имах проблеми с едното си бедро"

Следващият съперник на Нишикори е французинът Жереми Шарди, който изигра само четири гейма в първия си мач. Той водеше с 4:0, когато Николас Алмагро се отказа поради контузия.

Григор Димитров с пета титла след победа над Кей Нишикори (ВИДЕО)

Гришо не остави шансове на Кей Нишикори на финала в Бризбейн

Българинът показа супер игра и не остави шанс на японеца

Поставеният под № 10 Томаш Бердих също продъжи след отказване на съперника. Италианецът Лука Ванни напусна корта след първия сет, загубен с 1:6. Бердих ще се изправи срещу Райън Харисън във втория кръг, след като американецът стигна до 6:3, 6:4, 6:2 срещу Никола Маю от Франция.

Домакините имаха двоен повод за радост при мъжете. Бърнард Томич бе убедителен срещу бразилеца Томас Белучи и го победи с 6:2, 6:1, 6:4. Много повече аплодисменти обаче събра 17-годишният Алекс Де Минор. Най-младият в схемата при мъжете постигна победа с 5:7, 6:3, 2:6, 7:6(2), 6:1 срещу Жералд Мелцер от Австрия. Освен, че издържа пет сета в жегата, той стана първият 17-годишен с успех в основната схема на Голям шлем от 2014 г., когато това направи Борна Чорич на US Open.

Джон Иснър отстрани руснака Константин Кравчук с 6:3, 6:4, 6:7(5), 6:1 и ще играе в следващия кръг с германеца Миша Зверев, който победи Гийермо Гарсия в три сета - 6:5, 7:6(5), 6:4.

В друг петсетов мач Виктор Троицки (Сърбия) победи Денис Джумхур (Бодна и Херцеговина) с 6:4, 6:4, 2:6, 2:6, 6:3.