Баскетболистките на Испания станаха за трети път европейски шампионки. Във финала на 36-то първенство на Стария континент те се наложиха убедително над Франция с 71:55 и взеха реванш за загубата си преди две години на предпоследното стъпало на турнира.

Дамите на Белгия и Гърция за първи път на полуфинал на Евробаскет

Дамите на Белгия и Гърция за първи път на полуфинал на Евробаскет

Франция и Испания допълват финалната четворка

Иберийките имаха тотално надмощие в мача и дори си позволиха в края да правят шоу за публиката. Това даде възможност на французойките да по намалят разликата, която беше превишила 20 точки. Защитата на испанките за дълги периоди затваряше пътя към техния кош, а баскетболистите на Франция показаха много слаба стрелба в решителния мач.

В мач за бронза Белгия разгроми Гърция с 78:45 и за първи път спечели медал от европейско първенство.

Отборите на Франция, Белгия, Гърция, Турция и Латвия се класираха за Световното първенство, което ще се проведе догодина в Испания. Иберийките имат квота по право.

Снимка 300986

Алба Торенс, която вкара феноменални кошове във финалната среща беше избрана за МВП на турнира. Нейната съотборничка, родената в Сейнт Винсент и Гренадини - Санчо Литъл не ѝ отстъпваше по-класа и традиционно беше най-резултатна във финалната среща.

Франция загуби трети пореден финал и има общо 6 сребърни медала от европейски първенства. Французойките все пак имат две титли: 2001-а и 2009-а година.

Испания показва през последните години, че има сили да се бори с хегемона САЩ. Иберийките имат вече три титли - през 1993-а, 2013-а и 2017-а година.

Дамският баскетбол в миналото беше един от най-успешните български спортове. България има 1 златен, 5 сребърни и 4 бронзови медала от първенства на Стария континент.

Алба Торенс

Алба Торенс