Белгия и Гърция се класираха за първи път на полуфинал на европейско първенство по баскетбол при дамите. Фаворитите Испания и Франция са другите два отбора, от които ще бъде определен наследника на Сърбия на трона на Стария континент.

Европейското първенство по баскетбол при дамите навлиза в решителна фаза

Европейското първенство по баскетбол при дамите навлиза в решителна фаза

Шампионките от Сърбия се спасиха от отпадане

Гъркините поднесоха голямата изненада, рагромявайки туркините с 84:55. Те започнаха много слабо и вкараха само 6 точки в първите 9 минути. Поредица 21-3 преди почивката обърна резултата.

38-годишната Евантия Малци изигра страхотен мач,. Тя отбеляза 25 точки и спечели 10 борби. В края на срещата всичко в играта на гъркините се получаваше, докато туркините не можеха да уцелят коша.

Белгия продължи победния си ход след успех над Италия с 79:66. Белгийките водеха с 46:33 на почивката. Тогава италианките се разиграха и намалиха разликата до само две точки. В този период Сесилия Зандаласани направи няколко триточкови атаки с кош и наказателен удар. Емма Меесеман вкара 28 точки за победителките.

Снимка 300691

Източник: www.fiba.com

Испания победи лесно Латвия с 67:47. Иберийките поведоха с 27:12 след първата четвърт и след това играеха за да съхраняват преднината си.

Франция също натисна Словакия в самото начало и спечели с 67:40.

Отборите на Белгия, Гърция и Франция се класираха за световното първенство догодина в Испания. Другите два европейски представителя ще бъдат определени от мачовете Латвия - Италия и Турция - Словакия.

В събота са полуфиналите Испания - Белгия и Франция - Гърция. В неделя е финалът, който най-вероятно ще противопостави Испания и Франция. Всички мачове ще се играят в зала "О2 Арена" в Прага.