Вчера бяха излъчени първите два полуфиналиста в 62-рото издание на Купата на България по баскетбол за мъже. Това са отборите Берое (Стара Загора) и Академик Бултекс 99 (Пловдив).

Берое победи Черно море Тича с 69:58 (19:22, 16:11, 14:11, 20:14) точки. Феновете по трибуните на зала "Колодрума" не се насладиха на баскетбол от най-високо ниво и видяха как Черно море даде сериозен отпор на фаворитите, но нямаше сили за изненада.

Първата четвърт премина изцяло под диктовката на варненци, които поведоха от самото начало и останаха начело до края на тези 10 минути, когато водеха с три точки - 19:22. Берое се съвзе и през втората част показа истинската си същност, а именно здрава защита, която ограничи Черно море до само 11 точки, а миналогодишните бронзови медалисти от турнира обърнаха нещата в своя полза за 35:33 на полувремето.

Берое беше напред и през третата и четвъртата част, но коравата игра на варненци не им позволи да отворят разлика. Едва в края със серия от 9:0 Берое успя да си гарантира победата.

Шейн Гибсън с 19 точки и Тихомир Желев с 15 бяха най-добрите за втория пореден полуфинал на Берое. За Черно море с 23 точки завърши капитанът Станислав Цонков, а Ангел Нацкин вкара още 14 точки.

Играчите на Любо Минчев се класираха за полуфинал за втора поредна година.

Берое срещу Черно море за Купата на България

Берое срещу Черно море за Купата на България

Вижте пълния жребий в надпреварата

В другия четвъртфинал Академик Бултекс 99 (Пловдив) зарадваха привържениците си в зала "Колодрума" в Пловдив като победиха Спартак (Плевен) с 68:59.

Домакините започнаха силно срещата и на почивката имаха преднина от 9 точки 37:28. През второто полувреме, благодарение най-вече на Мартин Мартинов, който отбеляза бързи 10 точки, Спартак обърна резултата и поведе с 49:44. Две неспортсменски нарушения - едно на Коев и едно на Маринов позволиха на пловдивчани да се съвземат и отново да излязат напред за 53:52 след 30 минути.

Последната четвърт започна с поредица от 15:2 в полза на домакините, които повече не допуснаха нещата да излязат извън техния контрол и подпечатаха визата си за полуфиналите след 68:59.

21 точки плюс 17 борби на Джордан Семпъл и 15 точки на Шакир Смит бяха черешката на тортата за пловдивската победа. Васил Бачев и Димитър Димитров вкараха по 8, като Димитров овладя и 10 борби,

Димитър Маринчешки с 16 и Константин Коев и Мартин Маринов с по 13 се отличиха за Спартак.

Така първият полуфинал ще противопостави Берое на Академик Бултекс 99, а пловдивчани ще имат възможност за първи път от 1956 г. да играят на финал за Купата.

Днес са другите два четвъртфинала:

Лукойл Академик - Ямбол

Рилски спортист - Балкан