В последните години в България все по-често се разчита на чуждестранни футболисти, които я имат талант, я не, но въпреки това отнемат мястото на юноши, играчи, които са се доказали и такива, които имат много по-голям опит от своя конкурент. Малко или много, това оказва сериозно влияние на представянето и на националния отбор на страната ни, въпреки че експертите у нас не отдават значимото влияние на този фактор.

Изборът за селекционера ни Петър Хубчев е доста ограничен, особено на вратарската позиция, на която ТОПСПОРТ ще обърне внимание днес. В момента под рамката на "лъвовете" неизменен титуляр е Пламен Илиев, а втори и трети избор на наставника са Благой Макенджиев и Георги Петков. За старта на Лигата на нациите повиквателна получи и Мартин Луков, но той отстъпи мястото си на ветерана на Славия, който не бе попадал в групата на "трикольорите" цели 10 години. В интервю за медията ни, доказаният специалист в тази сфера Веселин Яневски загатна, че имаме огромен проблем на тази определена позиция, тъй като повечето успешни родни вратари рядко получават нужния шанс в страната ни - или завършват кариерата си в аматьорския ни футбол, или успяват да излязат извън пределите на България, но в даден момент отново се връщат тук и съдбата им вече е предопределена.

Няма да се връщаме назад в миналото, а ще съсредоточим материала изцяло върху последните години в родния ни футбол, както и върху тези наши таланти, които се представят доста добре за отборите си, но в чужбина или в по-долните нива на българското първенство.

Веселин Яневски пред ТОПСПОРТ: ЦСКА има сили за титлата, България ще се справи с Кипър и Норвегия

Веселин Яневски пред ТОПСПОРТ: ЦСКА има сили за титлата, България ще се справи с Кипър и Норвегия

Вижте какво още каза бившият треньор на вратарите при "червените" пред нашата медия

ЛЕВСКИ

Първи избор на Славиша Стоянович през настоящия сезон в Първа лига е Мартин Полачек. При трансфера си на "Герена" словашкият вратар впечатли със своите 202 см и липса на мазнини, но неочаквано това явно бе достатъчно, за да открадне мястото на неизменния титуляр и капитан на "сините" - Божидар Митрев. Факт е, че от началото на кампанията бившият футболист на Заглебие (Любин) е запазил мрежата си "суха" в 6 от 12 срещи, но това се дължи повече на добрата работа на неговите съотборници в защита, както и на съперниците, срещу които се е случило (бел. ред. Ботев (Пд), Ботев (Вр), Септември, Берое, Локомотив (Пд), ЦСКА и Славия), отколкото на неговите качества. В двубоя срещу Лудогорец, който "орлите" спечелиха с 2:1, най-ясно се видя, че Полачек не умее да борави добре нито с ръцете, нито с краката си. Колко негови спасявания сте запомнили, ако сте гледали тази среща? Най-вероятно броят им се равнява на нула. Просто защото нямаше такива. Без да бъдем крайни в позицията си, след дванадесет изиграни кръга, словашкият страж така и не успява да ни убеди, че заслужава доверието, което му е гласувано от треньорското ръководство.

В същото време, на пейката се намира Божидар Митрев. Със сигурност, бившият футболист на Локомотив (София) има своите трески за дялане, но знае какво всъщност означава Левски и го е доказал не веднъж със сърцата си игра на терена. Спомняте ли си загубата от Лудогорец през април, когато Митрев допусна гол директно от корнер? А спомняте ли си сълзите му след това попадение, след края на двубоя, играл се на "Герена"? Тази реакция тогава казва всичко, което с пълна сила важи и днес. Митрев не бе оценен при първия си престой на "Герена", не е оценен и сега. Явно и фенове и ръководство забравиха и за баража с Верея през юни 2017 година... Тогава отново Митрев бе героят за "сините", след като успя да спаси дузпа на заралии и дори им отбеляза такава. Какво обаче получи в замяна? Привържениците на любимия му отбор обиждаха покойната му майка. Сигурно това е бил първият път в историята на футбола, в който вратар, спасил 11-метров наказателен удар, бърза да се прибере в съблекалните, а не да отпразнува победата със своите фенове... За съжаление, както тогава и самият Божидар каза "винаги българите обираме негативите". Къде са нападките по адрес на Полачек? Или неговите грешки не се виждат, защото Левски гордо заема третото място в Първа лига, като е само на точка от лидера от Разград? 

Снимка 301485

Източник: Официален сайт на Левски

Днес в медиите бе публикувано интервю на футболния агент Урош Голубович, който ще цитираме без редакторска намеса: "Този Полачек е слаб вратар. Божидар Митрев е Буфон пред него. Аз го следя от три години. Тогава беше в Заглебие (Любин). В клуба му търсиха заместник година и половина. Работя със Заглебие като мениджър и затова знам. В България коментираха неговите габарити - височина и липса на мазнини. Това е важно, но момчето не е за Левски. Със своите два метра височина е много слаб при центрирания". Това сякаш окончателно изчерпва темата за словака.

Снимка 374011

Източник: LAP.bg

Опциите за Левски обаче не се изчерпват до тук. На младия Николай Кръстев бе гласувано доверие, но за кратко. Големи обещания и светло бъдеще, което завърши с два наема в Ботев (Враца). Толкова. Същото се случи и с Димитър Шейтанов, който реши отново да се завърне на "Герена", въпреки че така и не е получил шанс за изява в първия отбор до този момент.

ЦСКА

Под рамката на "червените" през този сезон е Витаутас Черниаускас. Вратарят от Литва стартира по най-добрия начин сезона, като се представи и на много добро ниво в Лига Европа. Грешките му обаче започнаха да личат с напредването на мачовете в първенството. Дали напрежението около отбора му дойде в повече или вече е поизчерпал силите за ЦСКА, в момента остава загадка, но нападките към него започнаха най-вече след куриозния автогол, който си отбеляза по време на мача с Черно море, който завърши с победа за "червените". Припомняме, че тогава Божидар Чорбаджийски върна топката към вратаря, който обаче не успя да я изчисти и така я фалцира, че тя влезе в собствената му мрежа и то за резултат 1:1. Само късметът, Кирил Десподов и Рубен Пинто спасиха стража от още по-голям позор, ако срещата бе завършила по този начин. И въпреки, че е допуснал едва четири попадения до този момент, грешките при центрирания и лоша комуникация със съотборниците му сякаш изпъкват на преден план.

Снимка 369657

Източник: LAP.bg

Негова резерва отново е чужденец. Хърватският вратар Данте Стипица, който бе привлечен през лятото, бе желан и от Левски, но в крайна сметка избра "червените". До този момент така и не е получил шанс за изява и дори се заговори, че шефовете на "Армията" възнамеряват да го продадат. Интересно дали тогава ЦСКА ще си върне Георги Китанов, който бе "изгонен" под наем в Черно море. Българинът се превърна в "грешник" след загубата от Лудогорец с 0:1 през юли 2017 година. Тогава Върджил Мисиджан изненадващо изненада вратаря с удар от много малък ъгъл, след който той не успя да се намеси подобаващо и топката бе оплетена в мрежата. 

ЛУДОГОРЕЦ

В Разград положението отново е "чуждопоклонничество", но там важи за целия отбор и то от дълги години насам. Липсата на Владислав Стоянов доведе до привличането на Ренан и Хорхе Броун, които си поделят титулярната позиция под рамката на "орлите". Единственото, за което можем да се надяваме е, българският национал да се възстанови колкото се може по-скоро от контузията, която получи на 21 март 2017 година по време на загрявката за световната квалификация на "лъвовете" с Холандия, и да го видим много скоро отново на вратата, както на Лудогорец, така и тази на "трикольорите". Все пак не всеки ден вратар, и то български, може да се похвали с две спасени дузпи на суперзвездата на Португалия и Ювентус Кристиано Роналдо.

В Берое Георги Аргилашки е резерва на Душан Перниш, в Ботев (Пловдив) се разчита на поляка Даниел Кайзер и Иван Чворович. Верея пък има двама българи под рамката - Георги Георгиев и Богомил Цинцарски. В Славия Антонис Стергиакис доказа не един или два пъти защо "белите" му гласуват доверие, като в същото време ветеранът в редиците на столичния клуб Георги Петков не е пренебрегнат и дори на 42 години върши чудесна работа. Като трети избор в "Овча Купел" купиха през миналата година италианеца Емануеле Джерия, който обаче има записан само един мач с екипа на Славия до този момент. Локомотив (Пловдив) привлече бившия страж на Дунав Мартин Луков, който в момента е неизменен титуляр, тъй като Илко Пиргов все още се възстановява от травма. Във Варна за Черно море избор №1 е Благой Макенджиев, а №2 Георги Китанов, който, както вече споменахме, е на "Тича" под наем. В Септември също разчитат на българи - Валентин Галев и Янко Георгиев, като положението в Етър, Дунав, Витоша (Бистрица) и Ботев (Враца) е същото. Там пазят съответно Христо Иванов и Анатоли Господинов (бел. ред. няма записан мач през този сезон за "виолетовите"), Станислав Антонов и Филип Димитров, Християн Василев и Николай Георгиев, и Красимир Костов, Николай Банков и Христо Митов. 

Равносметката - с 19 български вратари общо разполагат отборите в Първа лига. Друг е въпросът, че повечето от тях няма как, поне на този етап, да получат шанс в националния ни отбор, тъй като тимовете им не са на най-добрата позиция в класирането на първенството, което логично води до спад и във формата на самите футболисти.

Снимка 355579

Източник: LAP.bg

Далеч сме от идеята, че Петър Хубчев трябва да се оглежда по-често в по-долните нива на футбола ни, за да решава проблемите си на вратата, но във Втора и Трета лига не играят по-малко кадърни стражи, които също заслужават внимание. И ако не това на националния ни селекционер, то поне на по-големите отбори, които имат крещяща нужда от кадърни такива.

ВТОРА ЛИГА

Във Втора лига Арда (Кърджали) може да похвали с най-опитният вратар от тези на съперниците си - Иван Караджов, който има богата визитка, включваща отбори в Първа лига. Той е юноша на ЦСКА и е носител на Суперкупата и Купата на България с екипа на "червените". След това играе в Локомотив (Пловдив), Славия, Берое, Верея и Шахтьор (Солигорск) преди да премине в тима на Стойчо Стоев.

Царско село и ЦСКА 1948 разчитат предимно на по-млади момчета, а за тяхното представяне ще се съди в края на сезона.

Дубълът на Лудогорец разполага с национала на България до 19 години Даниел Наумов и независимо от факта, че доскоро "орлите" се бореха да се спасят от зоната на изпадащите, изявите му с фланелката на "лъвовете" са доста добри. 

Вратарят на ЦСКА Слави Петров е под наем в Литекс, а бившият страж на Левски Ивайло Василев пази за Монтана.

Снимка 280630

Източник: LAP.bg

ТРЕТА ЛИГА

И въпреки че Трета лига все по-рядко приковава вниманието на българския запалянко към себе си, в Югозапада също има някои любопитни вратари. Стефано Кунчев е под рамката за Вихрен (Сандански). Най-добрият си период в елита изживява със Славия, където се представя толкова добре, че получава повиквателна за младежкия национален отбор на България. Има и два престоя в Локомотив (Пловдив), както и такъв в Левски, но на "Герена" се задържа най-малко и бе изгонен заради загубата от Берое с 1:2 през 2014 година. 

За Ботев (Ихтиман) пък играе Кристиян Дяков, който е бивш футболист на ЦСКА 1948. 25-годишният вратар има изкарани успешни проби в Атлетико (Мадрид) и един от филиалите на Реал (Мадрид) - Канияс, където по онова време тренират синовете на Зинедин Зидан и Жозе Моуриньо. В Испания играе за Сан Себастиан де лос Рейес, след което записва много силен сезон в гръцкия Кастория. 

Оборище (Панагюрище) пък направи доста любопитен трансферен удар през юни тази година, привличайки в редиците си бившия футболист на Левски Кирил Акалски. Вратарят има записани минути в Лига Европа с екипа на "сините", но не пази най-добрите спомени от онзи сблъсък с Лил, тъй като тогава Иво Иванов си отбеляза нещастен автогол. 

В Слишнишки герой под рамката е бившият вратар на Витоша (Бистрица) Мартин Минев. Юноша е на Славия и през 2009 година започва да попада в състава на мъжкия отбор, но не успява да се пребори с жестоката конкуренция на Раис М'Боли. Преди да се завърне отново в тима от Сливница, се присъединява към елитния по онова време Пирин.

Балкан (Ботевград) пък може да се похвали с Емил Петров, който изкара цели 14 години в Славия, но през 2015 година пътищата на двете страни се разделиха. 

Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ

Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ

Вижте какво разказа бившият вратар на "червените" специално за нашата медия

ВРАТАРИ В ЧУЖБИНА

Разбира се, че №1 в момента е Пламен Илиев, който носи екипа на Астра (Гюргево). Отборът му е на третото място във временното класиране в елита на Румъния, но е само на три точки от лидера Клуж. Българинът е неизменен титуляр, което пък му спечели и доверието на Петър Хубчев под рамката на България. Вратите към националния ни отбор се отварят за него през 2012 година, след като записва много силни мачове с екипа на Левски. 

На Острова можем да се похвалим с двама успешни вратари - Димитър Евтимов и Димитър Митов. Първият наскоро подписа нов договор с Бъртън Албиън, а неговият колега е част от Кембридж Юнайтед.

И въпреки че доскоро бе национал на България, Николай Михайлов все по-рядко може да попада в подобни класации. За последно, синът на Борислав Михайлов, бе част от Омония (Никозия), но престоят му там не бе от най-успешните и запомнящи се. Двамата с Ивайло Петев, който бе старши треньор, бързо си тръгнаха от отбора и то със скандал.

Снимка 310497

Източник: Lap.bg

В цял свят признават факта, че вратарите остаряват като виното и в колкото по-зряла възраст са, толкова повече успехи трупат на терена. В България обаче, все по-рядко се дава шанс както на млади и тепърва пробиващи вратари, така и на такива, които вече са понатрупали значителен опит през годините. Георги Петков е едно от малкото изключения, които радват безпристрастния футболен запалянко. Ако не друго, то поне е време да спрем да идолиазираме чуждестранните футболисти и треньори, тъй като много пъти се доказа, че не вършат по-добра работа от родните ни такива...