Председателят на Българската асоциация на футболните агенти - Емил Данчев сподели специално за ТОПСПОРТ мнението си за мащабната селекция, осъществена от тимовете в Първа професионална лига по време на зимната пауза.

Водещите клубове сключиха редица сделки, с които определено привлякоха вниманието на аудиторията в страната, а в дадени случаи и зад граница.

Дали идването на някои състезатели в България бе по-скоро Пи Ар ход, от страна на дадени клубове, защо в Левски отново наблегнаха на количеството, а в Разград - на качеството и каква е основната причина за различния времеви диапазон, необходим на отделните футболисти за адаптация в нашите клубове - лично от Емил Данчев за потребителите на ТОПСПОРТ.

Естествено стана дума и за Димитър Бербатов и неговото професионално бъдеще.

Г-н Данчев, ако човек иска да получи конкретна, качествена информация по дадена тема, се обръща към някой от най-добрите в бранша. В случая ние търсим компетентно мнение за извършената селекция от водещите клубове в България. Как оценявате сключените сделки и финализираните трансфери в елита ни? Не бяха малко.
- Благодаря ви за вниманието и за така представения въпрос. Да, имаше достатъчно трансфери, като някои от тях действително изглеждат обещаващо. Предполагам, че ще има и неуспешни, но това е част от нещата.

Конкретно, ако разгледаме ситуацията по-детайлно - по клубове?
- Прави впечатление начинът, по който действаха в Лудогорец.

Заради малкото сделки?
- Точно така.

Входящият трансфер там всъщност е само един.
- Да. Те наблегнаха на качеството, а не на количеството, както избраха други наши отбори.

Снимка 337134

Източник: Официален сайт на Лудогорец

Ако трябва да споделите мнението си за Якуб Шверчок, какво би било то? Изглежда малко своенравен, ако мога да си позволя лично становище. Иначе класата му е очевидна, а качествата - безспорни.
- Така е. В Англия наричат такива нападатели "скоръри". Те бележат от всякакви ситуации, при удобни или неудбни положения и условия. Те са консуматори. Видяхте как започна той, макар и само в контролни мачове, разбира се.

А що се касае до характера му?
- Може да се каже, че е една идея по-своенравен от очакваното. Но в Разград разполагат с някои от най-добрите професионалисти в България и вярвам, че всеки опит за проява на ненужен индивидуализъм ще бъде коригиран навреме от съответното звено в клуба. Те знаят как да се справят във всевъзможни ситуации. Искам да използвам възможността, която ми предоставяте от вашата медия и да пожелая успех на Лудогорец в мачовете с Милан.

Абел Анисе: Вярвам в победата срещу Милан

Анисе: Вярвам в победата срещу Милан

"Можем да елиминираме този съперник"

Само качествен Пи Ар ход ли беше привличането на сина на Ривалдо в Левски? Какво е Вашето мнение?
- Не мисля. Първите ми впечатления от него са, че е комуникативен, интелигентен футболист, който е с твърд, борбен характер и това е гаранция за бъдещи положителни емоции, свързани с името му в клуба. Тепърва ще има време да покаже какво умее. Аз мисля обаче, че най-правилният трансфер на "Герена" беше друг. Български.

На Костов?
- Точно така. Смятам, че той няма да се нуждае от време за адаптация, а ще започне да върши работата, за която е бил взет в отбора веднага. Предстои да разберем дали съм прав. Но това е моето мнение.

Снимка 339490

Източник: LAP.bg

Говорим за качество в Лудогорец. Това означава ли, че "сините" избраха другия подход? И ако да - защо?
- Ще Ви отговоря така - това беше наложително. Количественият подход. Защото когато не се печелят достатъчно точки, се работи малко по-различно. В Левски отборът не е толкова обигран, колкото в Лудогорец или ЦСКА. От това идва и разликата в селекционния подход между клубовете.

Правим сякаш естествен преход към ЦСКА. Там също не се размина без трансфери. Оценката Ви за тях?
- Тук познавам голяма част от футболистите и действително мога да навляза в по-сериозна конкретика.

Чудесно. Тогава и конкретно питане - защо изглежда, че най-бавно от всички осъществява прехода си към състава футболистът, на когото е възможно да се разчита често в остатъка от сезона? Хеан Бланко.
- За всеки футболист периодът е различен. И няма как да се предвиди. Това зависи от състезателя и начина му, способността му да привиква към нови, различни условия от тези, с които се е съобразявал преди. Смятам, че макар и бавно, преходът и при него ще се случи.

Снимка 339569

Източник: CSKA.bg

Роланд Алберг и Жеферсон чувствително по-бързо свикнаха с привичките във футбола ни.
- Може да се каже, ще ми простите свободния език, който ще ползвам, че те са от типа "перде" във футбола. Това прави много по-лесно приобщаването им към отбора, клуба, а защо не и страната въобще.

Снимка 332835

Източник: cska.bg

Красимир Балъков предизвика вниманието и на медиите зад граница с привлечен футболист по време на подготовката. Етър си взе продукт от школата на Барселона. Аласана Мане. Отново въпросът е същият - само с цел ангажиране на вниманието ли бе осъществена сделката във Велико Търново?
- Не. Краси е изключителен професионалист и не би си позволил да действа с някаква различна цел от тази да подсили оптимално наличния си състав. Плюс това, без значение от каква гледна точка и с каква цел, но един трансфер не може да стане факт без тези, които дават парите за него, да са се произнесли по въпроса. Щом реакцията им е била положителна, то значи очакванията са високи. Ще видим дали младият футболист ще ги оправдае.

Аласана Мане от Барселона подписа с Етър

Юноша на Барселона подписа с Етър!

"Доволен съм, че ще работя с човек като Красимир Балъков"

Разговарям с агента на Димитър Бербатов, все пак. Няма начин да не Ви попитам и за него. Каква е ситуацията с голмайстор номер едно в историята на националния ни отбор?
- Днес се появи информация, че той няма да подновява договора си с Керала. Тя е коректна. Това наистина е така.

Бербатов напуска Керала Бластърс след края на сезона

Керала няма да поднови договора на Митко Бербатов

Българският нападател също не изгаря от подобно желание

Логично идва и следващото питане - а след това какво?
- След това той ще се завърне в България.

За да играе футбол или само при семейството и близките си?
- Добре върви разговорът ни с Вас...

Александър Томаш: Защо Димитър Бербатов да не е опция за Берое?

Томаш: Защо Бербатов да не е опция за Берое?

Заралии водят преговори с двама футболисти

Питам Ви, защото г-н Томаш неколкократно загатна, че вероятността Димитър да заиграе във водения от него отбор не е малка. Или и този път ще минем през обичайната фраза, наложила се като клише, според която "всичко е възможно"?
- Така е. Ако трябва да бъда максимално откровен с Вас - не съм говорил с Митко конкретно по тази тема. А и в разговорите ми с него по телефона не е нормално да се обсъжда бъдещето на футболист от подобна величина.

А когато разговаряте лично? Какво ще се случи с Бербатов? Ще играе ли той в България? Тук ли ще сложи край на кариерата си? Все въпроси, които вълнуват феновете му в България, а и по цял свят.
- Не мога да ви кажа. Вариантът, в който той прекратява професионалния си път, е сред възможните опции. Така е. Но това решение може да го вземе само и единствено Димитър Бербатов.

Димитър Бербатов: Късметлия съм, че след 20 години във футбола, все още мога да играя

Димитър Бербатов: Късметлия съм, че след 20 години във футбола, все още мога да играя

Българинът с послание по повод своя рожден ден