Една от знаковите фигури в историята на ЦСКА, а и на българския футбол въобще - Георги Димитров коментира пред ТОПСПОРТ ситуацията на "Армията", в Първа професиона лига и националния отбор, считано към настоящия момент.

Джеки призова да се обърне по-голямо внимание на юношеския футбол и на успехите на подрастващите, а не толкова на настоящия футболен елит в страната.

Димитров даде мнението си за положението, в което се намират "сини" и "червени", за хегемонията на Лудогорец и шансовете на националния отбор за класиране на Световното първенство през 2018-а година, като по традиция не спести критиките си към никого.

Г-н Димитров, какво е мнението Ви за завършващия шампионат и състоянието на професионалния ни футбол като цяло?
- Не много добро. Но има защо да бъде така.

Какви са аргументите Ви?
- Аргументите ми ги виждат всички. Нямаме ниво, нямаме качество на футбола. Може би в някои отделни случаи, но иначе, погледнато по-глобално има какво да се желае.

Феновете на Левски и ЦСКА нееднократно изразиха недоволството си от факта, че двата състава се борят за второто и третото, но не и за първото място в класирането.
- Нормално. Лудогорец е абсолютен доминант. И то заслужено. 16 точки... Страхотна разлика е това.

Впечатляващ, убедителен, заслужен и безспорен: Лудогорец шампион!

Впечатляващ, убедителен, заслужен и безспорен: Лудогорец шампион!

Шеста поредна титла за отбора от Разград!

На какво се дължи тя най-вече, според Вас?
- На разлика в класите, в подхода към нещата въобще. Не може да се бориш без пари, а и с някакви кьопавци на терена.

Кои футболисти визирате, по-конкретно?
- Изберете си. Що се касае до чужденците и в Левски, а и в ЦСКА, ситуацията е плачевна. Некадърници от кол и въже събрани. Ще ни убеждават, че ставали, че "иначе били добри". А "не иначе" какви са? Трагични.

Снимка 281659

Източник: LAP.bg

Чак толкова отчайваща ли е ситуацията?
- Да. Категорично. Да свалим вече розовите очила и да си кажем истината в очите.

И все пак, българските футболисти в ЦСКА и Левски не компенсират ли тази "липса на качество" при чужденците, за която предполагате Вие в коментара си?
- Не. Има много такива сред тях, които си живуркат. Много си им е хубаво така. Леж па яж. Тичат си там - за здраве основно и каквото дойде.

Снимка 295207

Много от специалистите казват, че спадът в играта на отборите им се дължи на подмладяването на съставите и смяната на поколенията.
- Пълни измишльотини. Подмладяване... Стига вече с това подмладяване! Не е сериозно. За 100 години назад не сме имали толкова лош материал. А пък треньорите по-добре да не ги подхващам въобще...

Тези на Левски и ЦСКА ли?
- И тях. И единият, и другият. Единият известен с какво ли не, все негативно и неприятно, другият спуснат незнайно откъде. Никой не го знаеше. Субект някакъв. Неизвестен герой. Не знаят езици, не могат да комуникират с чужденците. Как се разбират - не мога да ви кажа. 

Г-н Белчев ли визирате?
- Белчев ли е, Мелчев ли - не го знам. Никакви ги няма треньорите ни. Футболистите нямат респект към тях.

Тоест няма комуникация между специалистите ни и футболистите от чужбина?
- Е има ли? Ама честно! Играят си каквото им дойде. Излизат и ритат топката, това им е тактиката.

Какво трябва да се промени, за да се подобри положението във футбола ни и да се вдигне нивото?
- Много неща. Почти всичко. Вижте Испания, примерно. Преди 30-ина години започнаха да наливат едни пари и сега виждате какво правят - и с националния си отбор, в последните години, а също така и с клубните си. А ние не можем да го осъзнаем. И докато го разберем, ще е вече късно. Трябват голямо търпение и много средства. Както в Лудогорец. Ама и те - без конкуренция скоро ще започнат да дават заден.

Снимка 294221

Източник: LAP.bg

Наистина ли мислите така?
- Да. Ще започне да им пада нивото, ако скоро не получат нормална съпротива в първенството. Това е неизбежно. Не може да се играе само за премии и да не ни дреме, че няма фенове. Те са най-важните. Заради тях е всичко. И трябва да обърнем внимание на бъдещите си звезди във футбола. Виждате какъв фурор направиха юношките?

Да, според мен всички спортни медии, без изключение, отчетоха постигнатото от тази ни представителна формация.
- Това е начинът. Трябва да се насърчават те. А и не само. Видяхте, че и мъжкият ни национален отбор показа зъби. Чакам с нетърпение мача с Беларус, да видя какво ще направят. Дано пак победят. В тях ми е надеждата. Иначе в кого - ЦСКА ли?

Снимка 285262

Източник: LAP.bg

Нима сте загубил тръпката и симпатиите си към "армейците"? Определено се забелязва повишаване на способностите, сработеността и класата на отбора и представянето му в първенството.
- Повишаване, но на база какво - Левски ли? Да не би онова 3:0 срещу тях да значи нещо?

А не е ли от значение?
- Вижте, Левски който не ги е хванал, той не ги е бил. С емблеми се занимаваме, с активи, пасиви на "Армията"... Кой го е еня? И с емблема, и без емблема, ако няма победи и титли сме аут.

Чак толкова "сиво" ли изглежда бъдещето във футбола ни, според Вас? Няма ли да станем свидетели на промяна и разместване на пластовете в класирането през следващия сезон?
- Не ставаме за голям футбол, разберете. С едно изключение само... Не можем да сме сред големите. Изпуснахме ги отдавна. Няма да ги стигнем скоро. Дано съм жив да видя тази промяна, но едва ли. Дано поне вие - следващите я видите. Каза го правилно премиерът - няма материал. Сложно е така. Добре, че поне спортния министър го върнаха, че да помага. Иначе не знам какво щеше да стане. Разберете ме правилно - едно време беше чест и гордост да ти напише името някой вестник, да те спомене някоя медия. Сега това нищо не означава за футболистите. Искат слава, пари, внимание... А забравят това, за което са в този спорт - да играят. Да са на ниво, да са с характер, да бъдат професионалисти.

Снимка 295210