Един от легендарните футболисти на България, прославили страната ни, по време на незабравимия Мондиал в САЩ през 1994-а година - Илиян Киряков коментира пред ТОПСПОРТ днешната паметна за националния ни отбор дата.
На този ден, преди 24 години, България се класира за Световното първенство, след успех над Франция на митичния "Парк де Пренс" с 2:1.
Илиян Киряков не взе участие във въпросната среща, но пък игра в цели 6 мача по терените в Щатите.
Бившият национал, преминал през тимовете на Етър, ЦСКА, Депортиво Ла Коруня, Абърдийн и др. сподели мнението си за настоящата ситуация във футбола ни, като заяви, че според него селекционерът Петър Хубчев е правилният човек за тима ни.

Снимка 324098

Предлагаме на вниманието ви основната част от разговора със звездния ни респондент:

Г-н Киряков, днешният ден е с особено значение и навява незабравими спомени и сантимент у аудиторията, а по всяка вероятност и у Вас самия.
- Така е. Всичко онова, което се случи в САЩ, никога няма да бъде забравено. От нас - които сме участвали в него, а за наша най-голяма радост и от вас - феновете, които ни подкрепяхте през цялото време. Но мина доста време от онези моменти. Трябва да се учим да живеем в настоящето.

Така е. За съжаление няма друго такова постижение, за което да можем да си говорим след това. Няма съизмерим успех с вашия, който да е способен да захранва по подобен начин националното ни его.
- Това е най-неприятното. Без да обиждам никого, разбира се. Имаме футболисти, които играят в добри отбори и такива, които са от класа. Но като цяло не разполагаме с необходимия потенциал, за да мислим за нещо по-грандиозно и сериозно като постижения.

На този ден преди 24 години: Емо отряза главата на "петлите" (ВИДЕО)

На този ден преди 24 години: Емо отряза главата на "петлите" (ВИДЕО)

Спомнете си как България победи Франция насред "Парк де Пренс"

На какво се дължи това, според Вас?
- Това е - просто липса на потенциал. Не вярвам да не се работи правилно и целенасочено. Но това са ни възможностите. Това е, което имаме. Виждат се и резултатите какви са в останалите формации, освен в първия ни състав. Младежите, които са тимът, идващ да смени първия, не са убедителни. Ще трябва време, докато излязат на голямата сцена юношите ни, които се справят добре.

А дотогава?
- Ще правим това, което и в последните години - ще чакаме. Ще трябва да сме търпеливи, ако искаме да се завърнем сред големите имена.

Ще ми се отново да видя народа, феновете, всички такива, каквито бяха тогава. Успявахме да ги заредим не само с положителна емоция, но и с надежда. За нещо по-добро, за нещо по-ценно. За бъдеще. За това, че няма нищо невъможно

И ще си говорим за миналото... Какво не направихме както трябва след вашия голям успех от преди 23 години? Ние ли изгубихме много бързо инерция, останалите ли започнаха да ни изпреварват с наглед недостижими темпове на развитие? Къде е истината, а съответно и рецептата за излизане от настоящата ситуация?
- Не мога да кажа дали у нас си е грешката. Не знам дали правилно използвахме инерцията, както Вие казвате. Може би тогава бяхме още в еуфория. Бяхме във вихъра на случилото се, заради което не виждахме нещата отстрани. Факт е, че трябваше да извлечем максимума от така създалата се ситуация, тъй като както и самите ние виждаме, не е ясно кога отново това ще ни бъде възможно.

Снимка 324097

И въпреки всичко, което говорим с Вас сега, се видя една искрица на надежда в квалификациите за Мондиала. Въпреки че отново ще гледаме мачовете в Русия само по телевизора.
- Да. Определено има с какво да се похвалим след края на надпреварата в групите. Видяхте и в мачовете с Холандия, и след успеха ни срещу Швеция, че успяхме с наличния материал да пратим няколко негативни спомена в историята. Едва ли някой си е мислил, след тегления жребий за групата, че имаме кой знае какви шансове. Да си говорим директно. Но това с тежкия жребий стана именно поради факта, че не бяхме сред по-напред ситуираните състави. Ако не бяхме толкова назад в ранглистата, щяха да са ни по-малко силните отбори в групата. Това е логично. Цяло чудо беше това, което успяхме да постигнем. Но Петър Хубчев е правилният човек за тима ни. В това съм убеден.

Заради професионализма и правилния си подход към подготовката на тима и подбора на отделните състезатели?
- Да. И заради начина му на работа въобще. Издържан е във всяко отношение. Не е коректно да коментирам колеги, но при него всичко е положително. Вярвам, че най-доброто за този наш отбор тепърва предстои.

Снимка 255157

Източник: LAP.bg

Тоест, би следвало да е възможно да се класираме за Европейското първенство?
- Защо пък не? Смятам, че разполагаме с възможностите да го направим. Надявам се да го постигнем.

Вижте как си говорим за класиране... Сякаш е нещо непостижимо. Дори не става дума за добри резултати на голямо първенство, каквито бяха целите ни преди години. Просто за класиране.
- Жалко е, наистина. Все изглежда, че сме близо, но някак не успяваме да достигнем летвата. Дано скоро го направим. Дано младите футболисти намерят подходящите примери и мотивация, които да ги водят до нови и нови успехи.

Петър Хубчев: Трябва да се класираме на Евро 2020 с цената на всичко!

Петър Хубчев: Трябва да се класираме на Евро 2020 с цената на всичко!

Селекционерът поднови договора си с БФС

Такива като Вас и всички наши големи звезди от онова лято в САЩ.
- Именно. Ще ми се отново да видя народа, феновете, всички такива, каквито бяха тогава. Успявахме да ги заредим не само с положителна емоция, но и с надежда. За нещо по-добро, за нещо по-ценно. За бъдеще. За това, че няма нищо невъзможно.

Вярвам, че сте подобен вдъхновител за всички млади състезатели във Велико Търново.
- Ще се радвам, ако повече от футболистите там ме приемат по този начин. Това е едно от "приложенията" ми, ако мога така да се изразя.

Различна ли е ситуацията в момента в града, в сравнение с това, което беше преди години?
- Да. Има съществени разлики.

Иван Вутов: Можем да очакваме още една победна серия за Етър

Иван Вутов: Можем да очакваме още една победна серия за Етър

Наставникът на "болярите" остана доволен от играта на своите момчета

В какво се състоят те?
- Основно в липсата на база. На условията, с които ние разполагахме тогава.

От чисто тренировъчна гледна точка?
- Не само. Има момчета, които веднага след тренировка трябва да отидат в друг час. Като няма топла вода и къде да се изкъпят и оправят, ходят кални, мръсни... Не е добре това.

От феновете ни се радваме винаги на изключителна подкрепа. Тук никой не може да има каквито и да било забележки. Дано бъдат все така доволни от отбора и всичко, което се случва в клуба

Вярвам, че хората, от които зависи статуквото са наясно с проблемите и работят за тяхното отстраняване? Защото не е нормално с Илиян Киряков да си говорим за липса на топла вода... В 21-и век.
- Да. Има наченки на стабилизиране на нещата. Работи се по проблемите, някои от тях вече бяха отстранени. Спортното ни училище е със сменена дограма, подсигурява се екипировка за всички момчета в Етър - без значение от коя възраст. Това не го поставям под съмнение. Но винаги има какво още да се направи.

Отборът записа няколко много силни мача. Има солидна подкрепа от феновете, както видяхме в срещите с ЦСКА и Левски. А и не само.
- О, да. От феновете ни се радваме винаги на изключителна подкрепа. Тук никой не може да има каквито и да било забележки. Дано бъдат все така доволни от отбора и всичко, което се случва в клуба.

Снимка 315760

Източник: LAP.bg

Рязка промяна на темата - Любослав Пенев и Борислав Михайлов по всяка вероятност са на друга, не съвсем празнична вълна днес, въпреки важната дата...
- Разбрах намека. Но с темата се запознах едва тази сутрин. Видях какво се е писало.

И каква е първата Ви мисъл в тази насока? Любо и Боби врагове? Така ли трябва да ги приемаме занапред?
- Не мога да кажа. Не знаех, че Любослав Пенев има подобни цели и стремежи.

Обрат: Не приеха документите на Любо Пенев за участие в конгреса на БФС!
Обновена

Обрат: Не приеха документите на Любо Пенев за участие в конгреса на БФС!

Това стана преди минути

Още повече, че се справя отлично в амплоато си на треньор, а пък и Валенсия не е кой да е клуб.
- Точно така. Това имах и аз предвид. Но той си знае.

Снимка 304933

Източник: Официален сайт на Валенсия

Виждате ли го като новия президент на Българския футболен съюз? Има ли нужда от подобна промяна във футбола ни? Какво е Вашето мнение?
- Не мисля, че някой иска да излизам със становище по въпроса. А все пак става дума за колега, а и съм като цяло в българския футбол. Така че не мога да коментирам.

Който и да е начело, важното е да се работи за нови приятни, паметни спомени. Заради вас, заради футбола, заради всички нас - феновете и журналистите.
- Точно така. Дано в следващия случай, в който разговаряме с Вас, става дума за "по-пресни" спомени и теми на разговор.