Каква поредна седмица на декларациите! Клуб-декларация, клуб-обръщение... И така ден след ден. Четох поместената декларация в сайта на ЦСКА, след това тази на Левски. Днес от Лудогорец може би си мислят, че са сложили "черешката на тортата". С техния шедьовър...

В Разград определиха реакцията на "червени" и "сини" в подкрепа на шефа на съдиите Костадин Гергинов като "извратена любов". Не, нужно обединение е - за оцеляване. На футболния терен, където трябва да се решават мачовете, титлите и купите. Само там! За да не гледаме повече засади, подобни на една, която наскоро навърши 4 години. За да не гледаме изпълнения, които са привични за бойните спортове, не за футбола. А остават безнаказани от реферите. За да не гледаме отбори, които изведнъж решават да пуснат юношите си срещу даден съперник. За да има оспорван и честен шампионат.

Във всяка страна има грандове, исторически такива. Които са си извоювали това определение през годините - с успехите си, прославили въпросните държави и на международно ниво. Тези грандове не могат да бъдат унищожени. Те заслужават уважение. А дали "тука е така"?

Футболът е за хората. А хората са фенове основно на тези грандове. Още - на пловдивските такива, на Берое и Черно море, на отборите с традиция. Числеността на фенската им маса е в пъти повече от тази на други, появили се на голямата сцена днес или вчера. Без ЦСКА и Левски футбол в България ще има, но интерес към него - много малък. Видяхме какво се случи с телевизионните права, когато ЦСКА беше изпратен във "В" група. Мачовете на "червените" бяха с по-голям рейтинг от болшинството двубои в така наречения елит.

На ЦСКА и Левски не строят трибуни или цели стадиони. ЦСКА и Левски са обичани и подкрепяни от феновете си, макар и дълги години без трофей за един от двата ни гранда. Титли и купи не купуват такава безгранична любов. Но е крайно време футболът ни да се върне към нормалността. Че скоро националният ни отбор и Гибралтар няма да победи.

Ако в ЦСКА и Левски са прости, ако феновете им са идиоти, вижте мнението на много от футболните ни специалисти. Какво мислят за хегемонията на даден отбор и колко полезна е тя за футбола ни.

Не знам колко злоба се побира в този или онзи футболен ръководител, но със сигурност им писна да си хвърлят парите в канала, а накрая на терена да гледаме нелицеприятните отсъждания на рефери. Особено на някои - сезоните си минават, а те не се променят. Хората имат очи и "материал" в главите си, за да преценят какво се случва.

Не знам и дали спортният директор на хегемона е виновен за продажбите на Антов и Соу, но ми е любопитно намесва ли се хегемонът всеки път, когато разбере, че ЦСКА иска даден футболист? Дори този футболист да не е нужен на хегемона и за резервната скамейка... Феърплей ли е това и издава ли нотка на някакъв комплекс?

При новия президент на БФС грандовете няма автоматично да заиграят по-бързо, по-технично, по-атакуващо, по-ефективно и по-красиво. Това вече го знам. Надеждата им е само да бъде сложен край на "играйкането", а "шлифовалката" да излезе от употреба. Само това. И там, на терена, да се решават не само преките дербита между водещите отбори, а всеки един мач - от първия до последния кръг.

Дори да не стане, феновете на ЦСКА и Левски няма да се откажат от любовта си. Тази любов не се купува с никакъв вид колбас. Привържениците на "сини" и "червени" свикнаха да се радват на малкото. Всъщност, колко малко е да победиш БАТЕ, Базел и Рома в един сезон? Пет точки са повече от нула. Като няма риба, и ракът е риба.

Не спирам да го повтарям - футболът е за хората. А хората са зад Левски и ЦСКА. Така е било, така е сега, така ще бъде винаги. Независимо от всякакви опити историческите грандове на българския футбол да бъдат подигравани и заличени. Няма как да се случи! Никога!

Уважавайте ЦСКА и Левски! Те са истинската национална кауза.

Лудогорец: Ние от дълбоката провинция наблюдаваме колко дълго ще издържи тази извратена любов между "сини" и "червени"

Лудогорец: Ние от дълбоката провинция наблюдаваме колко дълго ще издържи тази извратена любов между "сини" и "червени"

И разградчани с декларация