В неделя предстои да разберем кой ще бъде избран за "Футболист на годината" 2017. И сега, както в последните няколко години, няма играч, който с представянето си да заслужи приза по категоричен начин. Националният отбор изигра два отлични мача срещу Холандия и Швеция, но отново не успя да се класира за голям форум. При клубните отбори единствено Лудогорец направи пробив в Европа, но с 11 чужденци в състава си в повечето срещи.

Състезателите, които държаха добро ниво през всички 12 месеца могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Тези, които са част и играят редовно в клубове от топ първенства - също. Ето защо е трудно да се определи кой точно и дали има такъв, който безспорно да бъде определен като №1 на България.

Обявиха кога е церемонията за "Футболист на годината"

Обявиха кога е церемонията за "Футболист на годината"

Ще бъде награден и треньор номер едно у нас за 2017 година

Един от тези, които са най-достойни за приза е Пламен Илиев. Вратарят изпрати най-добрата година в кариерата си. Тигъра осъщесви трансфер от Ботошани в Астра (Гюргево) в края на януари. Стражът грабна шанса, който му се откри с контузията на Силвиу Лунг и с няколко силни мача си осигури титулярно място. 26-годишният футболист се отличи с 4 спасени дузпи в 3 поредни срещи на своя отбор. Той бе в основата на класирането на Астра за финала за Купата на Румъния, който бе загубен от Волунтари.

Снимка 310497

Източник: Lap.bg

Добрите изяви в северната ни съседка осигуриха на Илиев дебют като титуляр в националния отбор. А той бе впечатляващ! Ботевградчанинът изигра фантастичен мач при победата на България с 3:2 над Швеция, като освен, че спаси дузпа на Емил Форсберг, отчая нападателите на "тре кронур" с редица решителни намеси. В следващите три срещи на "лъвовете" Тигъра отново бе на висота, като демонстрира отличния си рефлекс в мача с Люксембург (1:1) и контролата със Саудитска Арабия (1:0).

В клубния си тим Пламен продължава да бъде твърд титуляр и след промените, които настъпиха през лятото. Вратарят е с основна заслуга за четвъртото място на Астра в румънското първенство, въпреки намаляването на бюджета от страна на шефовете. Илиев запази вратата си суха в половината от 24-те мача, които изигра от началото на сезона за отбора от Гюргево.

Тигъра пред ТОПСПОРТ: Не се предавам пред трудностите, винаги искам да се усъвършенствам

Пламен Илиев пред ТОПСПОРТ: Успехът идва, когато не се предаваш пред трудностите в живота

"В чужбина трябва да се доказваш във всеки мач и всяка тренировка, за да играеш"

Отличната форма на Тигъра и постоянството, което демонстрира през цялата година логично доведоха и до интерес към него от по-сериозни отбори. Пред ТОПСПОРТ агентът Ларс Рисп призна, че е започнал разговори с няколко клуба за стража и обяви, че Пламен вече е готов да играе на най-високо ниво.

Константна величина в българския футбол продължава да бъде Мартин Камбуров. Нападателят записа името си със златни букви в история, след като се изравни с Наско Сираков на второто място във вечната голмайсторска листа. Двамата имат по 196 попадения в елита, като отстъпват само на Петър Жеков, който е с 253.

Снимка 327063

Източник: LAP.bg

През миналата година Марто се разписа шест пъти с екипа на Локомотив (Пловдив) и помогна на "черно-белите" да завършат в първата шестица на първенството. През лятото нападателят бе принуден да си тръгне от "Лаута" след безумните действия на президента на "смърфовете" Христо Крушарски, който превърна клуба в циркова трупа, но това е друга тема... Таранът премина в Берое, където бързо се утвърди и доказа качествата си. Камбуров реализира седем попадения за старозагорци, четири от които решителни. Именно след идването на ветерана, заралии стабилизираха изявите си и това им позволи дори да помислят и за място в Топ 3.

Изненадващо е, че нито един национален селекционер не пожела да повика Мартин Камбуров, въпреки че "лъвовете" имат крещяща нужда от голмайстор. А нападателят, въпреки че е на 37 години, доказа, че може да бъде полезен и към момента няма друг български играч на този пост, който да се доближава до неговата класа.

Мартин Камбуров: Вече имам оферти за следващия сезон

Мартин Камбуров: Вече имам оферти за следващия сезон

Нападателят на Берое бе избран за играч на 2017-а година в Локомотив (Пловдив)

Ботев (Пловдив) изпрати невероятна година, след като спечели Купата и Суперкупата на България, а освен това се представи на много високо ниво и в Лига Европа, където отстрани Партизани (Албания) и Бейтар (Йерусалим), преди да отстъпи на португалския Мартимо. При "канарчетата" водещ е колективът, но има един играч, който се отличава то останалите. Разбира се, говорим за Тодор Неделев.

Снимка 314211

Източник: Официален сайт на Ботев (Пд)

Влиянието, което халфът оказва върху представянето на пловдивчани е безспорен факт. 24-годишният футболист възроди кариерата си, след като се завърна в Ботев след неуспешен престой в германския Майнц. Тошко демонстрира отличен поглед върху играта, отличи се с няколко ключови асистенции, а и всичко нестандартно при "канарчетата" е дело на полузащитника. Освен това Неделев е изкусен изпълнител на статични положения.

Халфът завърши 2017 година с 13 попадения за "жълто-черните". Той се утвърди и сред титулярите на националния селекционер Петър Хубчев. Определено мястото на Тодор Неделев не е в родната Първа лига. Халфът заслужава и със сигурност ще получи втори шанс в силно европейско първенство. Качествата му са безспорни. Дали ще успее да се възползва от него зависи само от самия Тодор Неделев.

Тодор Неделев: Ботев вдигна две купи, игра в Европа... Доста добра година!

Тодор Неделев: Ботев вдигна две купи, игра в Европа... Доста добра година!

"Надявам се на финал за Купата и място в първата шестица"

През миналата година Ивелин Попов изпълни една от целите си - стана шампион на Русия със Спартак (Москва) и игра с тима в Шампионската лига. В турнира на богатите спартаковци завършиха на трето място в своята група, след като в решителен мач за класиране в елиминационната фаза бяха попилени от Ливърпул с 0:7.

Снимка 307022

Източник: GettyImages

Попето бе основна част от състава на Спартак през шампионския сезон, но от началото на новата кампания ролята му стана по-периферна и все по-често се застоява на резервната скамейка. Офанзивният футболист вкара с едва едно попадение през 2017 година, дошло при победата с 1:0 на България над Саудитска Арабия. Най-силният мач на Попов с екипа на "червено-белите" бе при победата с 2:1 в дербито срещу ЦСКА (Москва). 30-годишният играч се отчете с две асистенции, а успехът до голяма степен гарантира златните медали на тима на Масимо Карера.

Ивелин Попов е българският футболист, който игра на най-високо ниво с клубния си тим през 2017 година. Не е случаен интересът към него от страна на един от традиционните клубове в Италия - Удинезе. Говори се за трансферна сума в размер на 7 млн. евро, което за българската действителност е сериозна цена. Попето, който бе избран за "Футболист на годината" през 2016, е сочен за основен фаворит за приза и сега. Дали ще е той или някой от горепосочените ще разберем утре вечер ...

Спартак (Москва) и Удинезе не могат да се разберат за трансферната сума на Ивелин Попов

Трансферната сума спира преминаването на Попето в Удинезе

Италианският клуб все още преговаря със Спартак (Москва)