Отборът на Левски постигна пета поредна победа в българския шампионат. "Сините" продължават с безгрешната серия на свой терен, като тази вечер надвиха с 2:0 традиционно неудобен опонент в лицето на Арда (Кърджали).

Селекцията на Станимир Стоилов неутрализира клуба, който си тръгна с трите точки от "Герена" при последните си две визити, с попадения на Андриан Краев и появилият се като резерва през втората част Марин Петков.

Снимка 586430

Източник: startphoto.bg

Макар и с най-малко изиграни двубои, Левски е на шестата позиция с 15 точки. Арда е точно под столичния гранд също с такъв актив.

Левски - Арда 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Левски - Арда 2:0 (Развой на срещата по минути)

Пета поредна победа за "сините"

Както подобава за последните домакински мачове на Левски, селекцията на Станимир Стоилов отново демонстрира директен и офанзивен футбол. Добре подреденият тактически тим на Арда можеше да бъде пробит в четвъртата минута, когато Уелтън центрира акуратно за Илиян Стефанов. Нападателят на "сините" отигра с глава, но не намери целта.

Крайният бранител на Левски - Цунами, доста се надцени в шестата минута, когато пробва бомбен изстрел от фаул. Топката премина много високо над горната греда на Анатолий Господинов.

Снимка 586457

Източник: startphoto.bg

До настъпването на 20-ата минута Левски предимно търсеше начин да матира своя опонент чрез центрирания от фланговете. Те бяха основен приоритет за защитниците Патрик-Габриел Галчев и Цунами. Нито едно от тях обаче така и не се превръщаше в реална опасност за кърджалийската врата.

Левски стигна до откриващото попадение благодарение на изпипано статично положение в 20-ата минута. Филип Кръстев центрира към далечната греда от корнер, където Анди Краев се измъкна от персоналния си пазач Алекс Петков и с глава не остави шанс на Господинов за 1:0. По този начин халфът се разписа във втора поредна среща на своя тим, след като направи същото и срещу Ботев (Враца). Общо толкова голове той имаше за целия сезон 2021/22.

В 27-ата минута Ивелин Попов сам реши да завършва контраатака за Левски, след като проби през центъра и отправи изстрел от границата на наказателното поле, който беше блокиран от защитник на Арда. При последвалото изпълнение кълбото малко щастливо стигна до Цунами, който сюрпризиран от ставащото отправи странен удар, който премина близко до целта.

Снимка 586455

Източник: startphoto.bg

Носителят на Купата на България можеше да удвои своята преднина в 40-ата минута. След "тихо" полувреме, Уелтън напомни за себе си с добър пробив, който завърши и с необходимото класно центриране за Илиян Стефанов. Нани стреля отблизо с глава, но беше респектиран от страхотния рефлекс на Анатолий Господинов.

Стражът на Арда продължи да се представя на ниво, като буквално в следващата атака се намеси решително и при тежък шут на споменатия и преди малко Уелтън.

Арда стартира амбицирано втората част като първото положение беше в актива на гостите. Тонислав Йорданов вече насочваше головия си мерник, но решителен шпагат на Ноа Сонко Сундберг го раздели с това да отправи удар по посока вратата на Пламен Андреев.

Снимка 586436

Източник: startphoto.bg

Опитният Милен Желев от Арда се възползва от празно пространство в 66-ата минута и се понесе по крилото. Последва технично залъгване на Цунами и шут, който не притежаваше сила, попадайки право в ръцете на сигурния Андреев.

От нищото, Левски можеше да се вкара в огромна беля с идването на 79-ата минута. Ноа Сонко Сундберг, като последен в отбрана, действа безразсъдно срещу появилият се от скамейката на Арда - Ласана Ндиайе. В един момент африканецът се запъти към вратата на Пламен Андреев, като само вещата помощ от Келиан ван дер Каап спаси вековниците от доста тежки мигове.

От другата страна на игрището също беше интересно. Билал Бари "уважи" включване на Цунами, а бразилецът заложи на тежък диагонален удар, който беше избит от Господинов в корнер.

Снимка 586454

Източник: startphoto.bg

Изритана топка от "синята" половина се превърна в прекрасно извеждащо подаване за Билал Бари. Всичко това сюрпризира Милен Стоев и мароканецът не загуби никакво време с отправянето на изстрел. Мерникът му изневери и кълбото премина на безобидно разстояние от кърджалийската мрежа.

Снимка 586434

Източник: startphoto.bg

Младият нападател на Левски - Марин Петков отговори по най-добрия начин на това защо днес получи повиквателна за националния отбор на България. Това се случи с решаващ гол в мрежата на Арда за 2:0. Малко преди последния съдийски сигнал, вековниците подпечатаха своята пета поредна победа след отлична контраатака. Билал Бари видя непокрития Петков, който останал сам срещу Господинов не сгреши за кеф на публиката на "Герена".

В следващия кръг на Левски предстои столично дерби с Локомотив (София). Арда ще опита да се върне на победния път срещу Пирин.

Септември - Черно море 0:0 в мач от efbet Лига

Страхотен вратар спря десетима от Черно море за победа на националния стадион

"Моряците" пропиляха дузпа и куп голови положения срещу Септември