Отборът на Левски постигна първата си победа за сезон 2022/23. Селекцията на Станимир Стоилов демонстрира, че поражението от ФК ЦСКА 1948 вече е забравено, а в жертва на "сините" се превърна новакът Спартак (Варна). "Соколите" 40 минути храбро бранеха своята врата, но оттам насетне последва и голеадата в мрежата на Иван Дичевски.

С по два гола за носителя на Купата изпъкнаха Филип Кръстев и Билал Бари, а дълбоко в добавеното време се разписа резервата Марин Петков. Официален дебют за Левски направи новото попълнение Жереми Петрис, появил се от скамейката, а днес в ролята на ляв защитник започна Хосе Кордоба.

Снимка 581129

Източник: startphoto.bg

Така Левски загря по възможно най-добрия начин преди домакинството на ПАОК във втория предварителен кръг в Лигата на конференциите.

Напълно според очакванията на специалистите, отборът на Левски беше този, който опита да диктува събитията след първия съдийски сигнал. Стигна се и до две статични положения пред вратата на "соколите", но при едното от тях Уелтън не намери целта.

Левски - Спартак (Варна) 5:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Левски - Спартак (Варна) 5:0 (Развой на срещата по минути)

По два гола на Кръстев и Бари, един на резервата Петков

Георги Миланов се превърна в длъжник за своя тим в 6-ата минута. Националът на България хитро бе забелязан от Уелтън, но последвалият му изстрел не беше от висока класа и се превърна в лесен за блокиране от варненската защита.

Снимка 581128

Източник: startphoto.bg

Няколко поредни "сини" атаки биваха завършвани от лидера в предни позиции Билал Бари. Веднъж мароканецът беше изпреварен от Сами Ел Анаби, а секунди по-късно Иван Дичевски контрира без много трудности негов шут по земя.

Стражът на Спартак трябваше да се намесва далеч по-вещо в 21-ата, след като Георги Миланов получи подаване в наказателното поле и с по-неудобния си десен крак стреля сравнително опасно. Дичевски се намеси адекватно и с една ръка контрира шута.

Снимка 581127

Източник: startphoto.bg

Уелтън реши да направи нещо различно от нестандартното, като в 25-ата минута бразилецът отправи нещо средно между удар и подаване от фланга. Острата топка затрудни Дичевски, но все пак вратарят на гостите съумя да реагира.

Пореден пропуск за това полувреме направи Георги Миланов в 33-ата минута. Триходова комбинация между Галчев, Роналдо и Кръстев, завърши с прецизен пас за племейкъра на вековниците, но той отново не намери мрежата на "соколите".

В 37-ата минута Филип Кръстев отправи меко центриране към Уелтън. Ел Анаби остана под топката, а бразилецът насочи с глава към близкия ъгъл. Дически обаче за пореден път се оказа непробиваем.

Снимка 581126

Източник: startphoto.bg

Офанзивните несполуки за Левски приключиха с идването на 40-ата минута. Дълго подаване към Билал Бари позволи на мароканеца да се измъкне от своя персонален пазач. Вратарят Иван Дичевски реши да рискува и посече №19 на "сините" в собственото си наказателно поле. Реферът Валентин Железов не се нуждаеше от ВАР, за да посочи дузпата. С отговорната задача се нагърби Филип Кръстев, който "обра точките" с уникална "Паненка" за 1:0.

Много неприятен момент притесни всички на терена в добавената минутка на първата част. Тогава най-ангажираната персона от състава на гостите - Иван Дичевски падна ужасяващо по лице, след като с е размина с топката при центриране. Бързата намеса на двата лекарски екипа обаче предотврати по-тежки мигове.

В началото на второто полувреме Левски продължи с натиска си, а Дичевски трябваше с една ръка да избива изстрел на Ван Дер Каап.

Снимка 581125

Източник: startphoto.bg

Левски спокойно можеше да удвои своята преднина, но дежурният голям пропуск на Билал Бари бе факт в 63-ата минута. Бразилецът с много класа се освободи от двама защитници на "соколите" и реши да комбинира вляво със своя гореспоменат колега. Мароканецът обаче избърза леко пред топката, след което от няма и метър я прати над горната греда.

Няколко атаки по-късно, типично за себе си, Бари реализира за 2:0 от далеч по-трудна ситуация. Роналдо продължи по фланга за Патрик-Габриел Галчев, който осигури перфектното центриране. №19 беше намерил своето място в наказателното поле и с глава матира "соколите".

До края "сините" намериха време да сътворят и класиката в съботната вечер. Билал Бари реализира своя втори гол с глава в мача, след като този път засече много акуратно центриране на Роналдо.

С тотално паднал гард, футболистите на Спартак (Варна) имаха неудоволствието да инкасират и четвърто попадение в собствената си мрежа. Секунди преди това Станимир Стоилов беше осъществил тройна смяна, а един от влезналите - Асен Митков блесна с асистенция. Младокът намери Филип Кръстев непокрит около дузпата, а креативният халф с много класа и спокойствие вкара за 4:0.

Още една резерва успя да намери време, за да обере аплодисментите на "синята" публика. Марин Петков и Билал Бари изработиха достатъчно добра комбинация, която след мароканско подаване с пета, позволи на младока да реализира по земя в далечния ъгъл в неговия юбилеен мач №50.

Снимка 581124

Източник: startphoto.bg

На 24 юли Левски ще се изправи срещу своя най-стар столичен опонент Славия. Спартак (Варна) ще търси път към победата с домакинство на Пирин.