Локомотив (София) се поздрави с трета победа от началото на сезона. В паметна вечер за "железничарите", които за първи път играха под осветлението на своя клубен стадион, селекцията на Станислав Генчев драматично надви Спартак (Варна) с 3:2. Битката в квартал "Надежда" вървеше гол за гол, като домакините откриваха, докато "соколите" винаги намираха начин да възстановят паритета.

Така се стигна до драматичните последни секунди в столицата, когато Спартак пропусна да вземе трите точки след чудесна контраатака, а веднага след нея Локо получи дузпа. Тя беше точно реализирана от героя на вечерта Димитър Митков.

Арда - Славия 1:0 в efbet Лига

Арда препарира Славия с гол в 93-а минута

Иван Тилев донесе успеха за домакините

Срещата ще се запомни с дебюта на съдията Кристиян Колев, който на няколко пъти изпадна в мигове на главоблъсканица заради сложни футболни казуси с ВАР. Трите точки изкачиха Локомотив (София) до осмото място във временното класиране, докато Спартак (Варна) категорично е на последната позиция.

Снимка 585536

Източник: startphoto.bg

Началото на двубоя беше повече от еуфорично. Най-вече заради емоциите около официалното откриване на осветлението на стадион "Локомотив", последвано от около 5-минутна заря.

Локомотив (София) - Спартак (Варна) 3:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Локомотив (София) - Спартак (Варна) 3:2 (Развой на срещата по минути)

Драматичен развой на събитията

За чисто футболни мигове в квартал "Надежда" беше трудно да се говори, поне през първия четвърт час на срещата, когато двата тима по-скоро бяха заели изчаквателна позиция, дебнейки за грешка на опонента.

Снимка 585552

Източник: startphoto.bg

Домакините имаха леки претенции към правещия своя дебют в елита съдия Кристиян Колев, след като в 21-ата минута Антонио Вутов падна в полето на Спартак след негов пробив през центъра. Младият арбитър даде знак играта да продължи. Миг по-късно Иван Дичевски от Спартак боксира решително преди някой от снажните бранители на Локо да отиграе с глава.

Снимка 585554

Източник: startphoto.bg

Макар и без много чисти голови положения, "железничарите" заслужиха лидерството си в мача. Възпитаниците на Станислав Генчев отново бяха най-опасни през центъра, като хитър пас изведе Симеон Славчев в лявата част от варненското наказателно поле. Въпреки първоначалния неуспех, халфът с №8 съумя да центрира по отличен начин за дебнещия Митков, който акуратно с глава насочи към незащитения ъгъл на Дичевски.

Радостта на домакините се оказа доста кратка, тъй като в 29-ата минута Румен Руменов успя да изравни. Правещият официален дебют с екипа на "соколите" халф налетя на кълбото, което умело бе пропуснато за него от Георги Бабалиев. Последвалият му удар не беше кой знае какво, но пък имаше късмета да види неубедителната реакция на стража Александър Любенов, допуснал топката да мине между неговите ръце и крака.

Домакините от Локомотив все пак се оказаха по-настоятелни и отново успяха да се доберат до преднината. Всичко сам свърши новата звезда на "червено-черните" Антонио Вутов. Атакуващият футболист се пребори с Руменов за топката, след което имаше достатъчно време да насочи своя мерник и с перфектен шут от далечна дистанция направи 2:1.

Срещата обаче беше далеч от решена и това доказаха "соколите" с второто си изравняване за вечерта. Виктор Митев получи по фланга, след което отправи отлично центриране за връхлитащия Божидар Васев. №30 надхитри Хаджиев и Кацаров, за да разстреля отблизо Любенов за 2:2.

Сценарият се повтори и Локомотив отново активизира действията си в атака, за да търси трети гол в своя полза. Иван Дичевски обаче осуети плановете на домакините няколко поредни спасявания.

Снимка 585544

Източник: startphoto.bg

В 74-ата минута дебютиращият в елита съдия Кристиян Колев сериозно се заплете с ВАР и възникналия футболен казус на стадион "Локомотив". Всичко започна с претенции за дузпа на домакините, които не бяха уважени. Последва контраатака, при която Здравко Димитров падна за наказателен удар, а реферът го санкционира с втори жълт картон. Оттам насетне се намеси и отговарящият за видеоарбитража Волен Чинков. Така изведнъж на арбитъра Колев се наложи да преценява ситуации за две дузпи и втори жълт картон. Макар и ВАР да не се използва за такива случаи, съдията отмени втория жълт картон на Димитров, не даде дузпа за "соколите" и Локо, а всичко завърши с фаул на дъгата пред полето на гостите, което по принцип не би трябвало да се гледа с видеоповторение. Странно...

Снимка 585541

Източник: startphoto.bg

Голямата драма настъпи в последната секунда от добавеното време. Спартак (Варна) осъществи светкавична контраатака в 96-ата минута, при която резервата Ивей изведе Илкер Будинов сам срещу вратаря на домакините. Александър Любенов обаче се намеси блестящо и от своя страна даде тласък на "железничарска" атака. При нея Димитър Митков изскочи зад отбраната и балансът му бе нарушен от стража на Спартак - Иван Дичевски. Реферът Колев отново имаше повикване от ВАР, за да отсъди дузпа за Локомотив в 101-ата минута. С изключително отговорната задача се нагърби Димитър Митков, който не трепна с изпълнението си и доведе до делириум локомотивските привърженици в тази лятна вечер в квартал "Надежда".

В следващия кръг за Локо (София) предстои голямото дерби със Славия. Спартак (Варна) ще има тежкото изпитание да открадне нещо от вицешампионите ЦСКА.

Ботев (Пловдив) победи Септември (София) с 3:1

Ботев (Пловдив) се отпуши: "Канарчетата" надиграха Септември (София)

Вижте подробности