Митко Трендафилов е голяма фигура в българския футбол. Легенда на Нефтохимик. Колкото и да не обича тази дума - такъв е! Роден на Коледа, през 1969-а година, в Димитровград, Трендафилов е истински дар за феновете на Нафтата, които радваше дълги години. Беше част още от отборите на ЦСКА, Локомотив (Пловдив) и Черноморец. За кратко беше и в Малта - в отбора на Марсашлок. Има мачове и за националния отбор на България. Митко не е давал интервю от дълго време. Сега се съгласи да говори специално за читателите на ТОПСПОРТ.

Митко, здравей! Благодаря, че прие поканата ми ни за този разговор. Как си и с какво се занимаваш в момента?

- Здравей! Не съм във футбола от 4-5 години. Ходя често до САЩ, работя там няколко месеца в годината. Сега съм си в Бургас. Животът в Америка е различен, едва ли ще изненадам с това изказване. Всичко около мен е нормално, слава Богу.

Липсва ли ти футболът и получавал ли си оферта от някой клуб да работиш под някаква форма?

- Липсва ми, все пак голяма част от живота ми мина във футбола. Но сега не се оплаквам. Имало е разговори през годините, но нищо сериозно. Не е идвала оферта, която да ме накара да се замисля. Само подхвърляния...

Ти си легенда на Нефтохимик. Няма как да не ти е тежко за случващото се в клуба сега.

- Не обичам тази дума! Каква легенда съм аз? Да, 14-15 години бях част от Нефтохимик, изиграх много мачове за отбора, спечелихме два пъти Купата на Лигата. Пазя само хубави спомени. Други бяха времената във футбола ни и за Нафтата. Радвахме феновете в Бургас, стадионът беше пълен. Побеждавахме често Левски и ЦСКА. Жалко е, че се стигна до това положение. Че вече не броят Нафтата за клуб, за отбор... Жалко за този футболен град. Мъчно ми е! Бургас трябва да има отбор в Първа лига. Нещата са зле от 10 години насам. Няма база и това е в основата. Как да дойдат спонсорите? Трудно е и не виждам светлинка в тунела.

BWIN: НАЙ-ГОЛЯМ ИЗБОР ОТ ПАЗАРИ И ГОЛЕМИ БОНУСИ! (18+)

Работи под ръководството на Христо Порточанов. Подкрепяш ли го за поста президент на БФС?

- Естествено! С него сме приятели, голям човек! Организиран човек, който знае какво прави. Подкрепям го и се надявам именно той да оглави футбола ни, за да потръгнат нещата.

Игра и за ЦСКА, макар и малко. Какви спомени пазиш от периода ти при "червените"?

- Аз исках да направя кариера там, но имаше много странични неща, които попречиха. Имаше неуредици между двата клуба заради мен. Пострадаха и другите момчета, новите попълнения. Знаете - не можеха да бъдат картотекирани за българския шампионат. ЦСКА играеше с едни в първенството и с други в Европа. Имах договор за 3 години, а изкарах само 5 месеца. И още 5 не играх заради тези неуредици. Аз пострадах и други около мен. ЦСКА имаше финансови затруднения. Отидох по времето на "Мултигруп", после се смени ръководството, дойде Любо Пенев. Спряха ми правата. Съжалявам, наистина исках да постигна нещо повече в ЦСКА, защото съм фен на този отбор от дете.

Имаш две Купи на Лигата с Нефтохимик и една Купа на България с ЦСКА. Тя ли е най-ценният ти трофей и как гледаш на твърденията, че тогава сте уредили нещата с Литекс - давате им титлата, за да не стане Левски шампион, а вие вдигате Купата?

- Първо - така е, да, тази Купа е най-ценният ми трофей във футбола. И тя беше спечелена срещу изключително силен отбор, какъвто беше Литекс по онова време. Те бяха най-добри в България и заслужен шампион. За договорката - аз лично не съм чувал нищо такова. Никой от ЦСКА не ни е казвал "падайте за първенството и ще ни легнат за Купата". Това е абсурдно! Става въпрос за голям клуб като ЦСКА. Няма как ЦСКА да излезе на терена, за да загуби умишлено. Тези неща се решават на най-високо ниво в клубовете, но е невъзможно да не стигне и до футболистите. Изключвам го напълно като вариант. Така се говори, но какво не се говори във футболната ни общественост? И преди, и сега... ЦСКА играе футбол, не урежда мачове. Изключителна тъпотия е това...

Къде е медалът ти от този финал?

- Знаете го Кирил Евтимов - футболен общественик, познава се с големи имена в световния футбол. Приятели сме. Лятото ме помоли да му подаря няколко медала. Аз не обичам да се връщам в миналото. Видяхме се, занесох му около 20 медала, още от юноша насам. Хареса си 3-4, сред тях и този от финала за Купата на България ЦСКА - Литекс. Та, в него е, в Кирчо.

Ако не се лъжа, имаш два гола за ЦСКА. Помниш ли ги?

- Не съм и по статистиката. Имам колеги, помнят дати, мачове, голове, точно как са ги вкарали, кой им е подал, как са ударили топката... Мисля, че са два, да. Единият при победа с голям резултата в Шумен, вкарах от далеч. Това помня. Не са малко голове ми в моята кариера.

А двата победни срещу ЦСКА помниш ли?

- Тях ги помня, защото май са единствените ми победни с глава (смее се). Мисля, че беше при успех с 2:1 и после с 1:0 в Бургас. Но, пак ти казвам, не живея с миналото.

Какво мислиш за сегашната ситуация в ЦСКА?

- Не е добре... И с Гриша Ганчев смея да твърдя, че сме приятели. Знам отлично какъв човек е той. Страхотен! Той, ако не знае как се ръководи успешно футболен клуб, кой знае?! Няма друг човек, който да помага толкова на спорта и футбола. Най-добрият ръководител! Не знам откъде идват проблемите, дали е само от феновете, но за доброто на ЦСКА, Ганчев трябва да продължи. Направи супер отбор, в последните две години много вдигнаха нивото. Имат отлични футболисти и треньор. Виждаме, вече ЦСКА е само на 3 точки от първото място, в битката за Купата е и направи рейд в Лига Европа, победи БАТЕ, Базел, Рома... Подкрепата към Ганчев е огромна и това е съвсем нормално.

А случващото се в Левски как ще коментираш?

- Чета в медиите какво става. Ясно е - пари няма. Това е основният проблем, който води и до игрови, до място в класирането. ЦСКА и Левски са най-големите български отбори и трябва да ги има. Но сами се докараха до това положение - с лошо управление през годините. Взимаха се скъпи чужденци, даваха им се големи заплати, сменяха постоянно играчите, не постигнаха целите си, не вкараха приходи. Всичко е една спирала.

Завършваме положително - кои забавни случки от кариерата ти помниш? Със сигурност са замесени хора като Стойко Сакалиев и Димитър Пенев...

- О, да, определено са на челните места! Много шеги и закачки, много майтапи и хубави спомени. Какви ли не щуротии сме правили със Сакалиев и Георги Чиликов в Нефтохимик. По лагерите се е случвало да слагаме на другите боя в шампоаните, всякакви номера... Саката, и на 100 години да стане, пак ще си е същият образ. В кръвта му е. Много положителен и добър човек. Чилика и той. Приехме ги бързо в отбора, бяха по-млади от нас. Хубави момчета и добри футболисти. Ники Кръстев и той. Всички знаем шегите на Димитър Пенев. С него беше приказка. И той е страхотен човек! Сега да го викнеш и му наредиш 10 деца, ще ги погледа 5 минути и ще ти каже кои от тях ще станат големи футболисти. Тренировъчният процес малко му куцаше, но за мотивация е номер 1! Голяма фигура! Сакалиев наистина е цесекар от дете, аз също. Радваме се, че бяхме част от този отбор.

Данаил Ганчев и Диян Инджов са вероятните следващи ръководители на ЦСКА

Това ли са следващите собственици на ЦСКА?

Много е вероятно двамата да поемат нещата в клуба от бащите си