Милен Радуканов е добре познато име във футбола ни. Той постигна успехи като играч и треньор. Начело на ЦСКА спечели Купата на България и Суперкупата. Води "червените" в два периода. Беше наставник още на полвдивския Ботев, Славия, Пирин (Благоевград) и Септември (София). В последните дни се появи информация, че той приключва с треньорството и става брокер. По тази тема и още много с него разговаряме в столична сладкарница. Радуканов даде обширно интервю за ТОПСПОРТ. Ето какво каза младият специалист:

Започваме с новината, която излезе във всичките водещи спортни медии - че си спрял с треньорството и се занимаваш с брокерство. Разкажи за тази история...

- Историите са дълги. Винаги има някакви истории. Не съм спрял с футбола и треньорството. Футболът е моя страст и цял живот ще се занимавам с този спорт. Станах партньор в компания за недвижими имоти. Покани ме мой много добър приятел, Анастас Георгиев се казва. От 2008 година има компания и се занимава с това нещо. Стана ми интересно и приех. Модерно е, има доста неща, които могат да се научат. Може да направя и лек паралел с футбола, защото пак се работи с хора, в различни ситуации и с различни характери. Започнах да му помагам, партньори сме. Участвам активно в бизнеса, но това е нещо различно. Футболът е моята страст и не съм се отказал. Виждате, че дори на световно ниво футболисти и треньори си имат и личен бизнес. Това върви паралелно с футбола.

Това сме си го говорили много пъти, но не е ли тъжно във футбола ни да има толкова много чуждестранни треньори, а българските да стоите без работа?

- За съжаление, именно такава е действителността. Не може да избягаме от нея. Доста български клубове пренебрегват българските треньори. Не знам защо се получава така, след като някои от тях имат добри успехи и са се доказали. В ЦСКА и Левски, а и в Лудогорец, най-големите успехи са били с български треньори. Много се залита към чужденци, особено към сръбската школа. Това е действителността и не се сърдим. Защото и ние искаме да ходим в чужбина. Така и другите искат, някои идват в България. Отиват там, където ги приемат. Не може да сме недоволни от това нещо.

Ще минем през доста футболни теми. Започваме с отбора, където постигна доста като треньор и спечели две купи - ЦСКА. Измина тежък сезон за "армейците", сега са с нов треньор. Смяташ ли, че Саша Илич ще може да изведе отбора до така желана и чакана титла?

- Да, за съжаление доста слаб сезон за ЦСКА. Най-хубавата новина е от вчера. Че ще има нов стадион и се работи усилено. Дано се пристъпи към тази стъпка. Тя е една от най-важните. ЦСКА да играе на модерно и хубаво място. Надявам се всичко това да стане и този проект да се изпълни. Това ще подпомогне и финансово клуба. Защото ще има възможност да се организират и други събития., концерти... Спортно-технически, ЦСКА през последната година не беше на нивото, на което трябва да бъде. Видя се... Особено по време на загубения финал от Левски. Където ЦСКА не показа никакво лице, нямаше игра. Там има добри футболисти. Доста от колегите в ЦСКА се оправдаваха с играчите, но мисля, че те просто не бяха добре подготвени, добре организирани и научени какво да правят на терена. Имат много по-големи възможности. Сега с младия треньор дано нещата потръгнат. Дано му се даде шанс.

Снимка 353501

Източник: LAP.bg

Аз още не мога да си обясня защо се провали Алън Пардю, който е бил избиран за мениджър на сезона в Англия. Ти имаш ли обяснение?

- За мен е странно, че въобще попадна в българската действителност. За мен тук не му беше мястото и знаех, че няма как да просъществува. Нашите нрави и условия на работа са много по-различни от тези в Англия. Футболистите там също са много по-различно ниво. Съжалявам за него, че не остави следа и не показа нещо особено.

От края на миналия сезон има явен конфликт между част от агитката на ЦСКА и ръководството. Как може клубът да бъде силен, ако не е напълно единен?

- Трябва да има обединение, за да вървят нещата. Трябва да са едно цяло - ръководство, треньори, футболисти и фенове. Само тогава нещата могат да вървят в правилна посока. Ръководството на ЦСКА прави доста в последните години. Най-важното е това за стадиона. Придобиха и емблемата на клуба. Така се запази легендарният статут на клуба. Феновете да влязат в положение. С новия треньор да има и обединение. Но, да, във футбола и за хората винаги водещи си остават резултатите на терена. Трябва голямо търпение и нещата там ще се случат.

Позна, че Левски ще спечели Купата на България, такава беше твоята прогноза. Всичко на Мъри ли се дължи за възхода на "сините"?

- Каквото и да си говорим, видя се какво направи Мъри Стоилов. Всички се обединиха около неговата положителна аура. Нека президентите на другите клубове видят какво се случва. Един български треньор, на когото се даде доверие преди много години, се доказа във времето и постига успехи. Той е основният двигател на всичко, което се случва в Левски. С по-скромен бюджет и по-скромни футболисти, с много работа и обединение, нещата в България могат да се случват.

Левски взима бразилци от трета и четвърта дивизия и те се налагат в отбора. Какво говори това за младите български футболисти?

- Много лошо говори това, за съжаление. Много трудно наши играчи от школите пробиват и правят имена във футбола. Казваме на 13-14 години колко са талантливи, но преходът в мъжкия футбол за повечето става почти невъзможен. Не са подготвени добре, нито физически, нито тактически. За всичко това има причини и не е само в тях. Тя е и в нас, в треньорите, в цялата организация около футбола, в липсата на добри бази. Единствената уникална база у нас е на Лудогорец. ЦСКА и Левски имат нужда от още много терени.

Снимка 228829

Източник: LAP.bg

Колко още ще продължи тази хегемония на Лудогорец?

- Докато Левски и ЦСКА не се стабилизират финансово, игрово, нещата ще продължават в същия дух. В Лудогорец показаха как трябва да се роботи. Направиха база, стадион, купуват скъпи футболисти, имат финанси. Така е навсякъде - който е по-добре финансово, той е на по-високо ниво. Виждаме и в Европа, заради това има три турнира, а в Шампионска лига си играят почти едни и същи от четвъртфиналите натам. И през новия сезон основен фаворит за титлата ще е Лудогорец. Надявам се Левски и ЦСКА да покажат добра съпротива.

Води доста отбори като треньор. Кажи няколко думи и за Славия, Ботев (Пловдив), Пирин...

- Радвам се, че навсякъде съм оставил само приятели и добри впечатления. Винаги съм си тръгвал добре от отборите, приет съм добре навсякъде. Радвам се за развитието на Ботев, пак се вижда, че с финанси и добра организация нещата се нагласят. Славия върви по своя път с налагане на млади играчи. Там господин Стефанов си е направил организация от 20 години. Нещата са в добро русло. Радвам се, че Пирин остана в елита. Там е моят втори роден дом. Бях футболист на Пирин, играх финал за Купата, след това треньор.

Пирин остана без треньор. Някой търсил ли те е с предложение да се завърнеш?

- След като стана ясно, че се разделят с треньора, веднага ми звъняха фенове да ме питат дали ще се върна. Никой от ръководството не ме е търсил на този етап. Нямаме разговори в тази насока.

Снимка 274705

Източник: Пирин

Стамен Белчев най-вероятно ще бъде треньор на дубъла на ЦСКА във "В" група. Ти би ли приел такава оферта - да водиш втория отбор на някой от грандовете ни?

- Имах две такива оферти през годините и ги отказах. Става въпрос за два от най-добрите отбори в България. Искам да работя на много по-високо ниво. Вече съм достигнал добро ниво. Преминах през доста от най-добрите отбори в България. През последната година също имах три предложения, но от "Б" и "В" група и ги отклоних. Смятам, че не отговарят на условията, на целите и амбициите, които имам аз. Искам там, където ще работя, да има условия, да има цели. Не клубът просто да живурка. Не бих приел предизвикателство във "В" група.

Ясно е, че връх в треньорската ти кариера са двете спечелени купи с ЦСКА. Но кои мачове остават завинаги в съзнанието ти като наставник?

- За първия сигурно се досещаш - победата на ЦСКА с 3:1 над Левски на "Герена". След това е този срещу Рапид във Виена, отново с "армейците". Тогава стигнахме до успеха с 2:1. Другите два са именно финалите - срещу Славия за Купата и срещу Литекс за Суперкупата. Всичките тези мачове са с отбора на ЦСКА. Имам доста хубави спомени като футболист и треньор.

Няколко думи за националния отбор, където наистина копаем дъното, за съжаление...

- Уж няма къде по-надолу, но явно има. Не можем да победим дори Гибралтар. Дано в БФС направят някакви промени. Или да отстъпят мястото на други, което да ги направят. Не е правилен начинът, по който се работи. Въобще не е... Едни и същи хора са там, случват се едни и същи неща. Чувам, Гонзо иска да прави някакви промени. Преди години и аз бях канен за селекционер на младежите, но избраха друг. Не ми се случиха нещата. Дано да има промени. Дали от настоящото ръководство или от следващото. Да се мисли най-вече за изграждане на нова инфраструктура, на нови терени. И на обучение на треньори.

Снимка 502934

Източник: topsport.bg

Ти вярваш ли, че ще видим ново ръководство на БФС? Сега се започват едни дела и обжалвания на решения на съда, които ще продължат години, най-вероятно. За мен това ръководство на БФС може да си тръгне само, ако самото то пожелае.

- И аз съм тотално объркан и не мога да ти дам никакъв отговор. Не знам... Може би те самите трябва да решат кога и защо. Дали ще се оттеглят и ще дадат път на нови хора.

Гонзо беше голям критик на БФС, а веднага прие да започне работа там. Ако искаш, не го коментирай. Просто се сетих...

- В България, във футбола и живота се случват странни неща. Виж какво става и в политиката - някои ги канят в партии, влизат в парламента с тези партии, после напускат. Предават тези, които са ги поканили. Такива са ни нравите. Не съдя когото и да било. Въпрос на гледна точка и избор. Давам мнение само за себе си.

Завършваме така, както започнахме - Милен Радуканов не се отказал от футбола и не е брокер. И очаква оферта от клуб с амбиции, нали така?

- Да, точно така. Футболът винаги ще бъде част от мен. Надявам се съвсем скоро да работя на сериозно ниво, каквито са моите амбиции.