ЦСКА постигна втори пореден домакински успех в efbet Лига. След класиката срещу Арда, тази вечер селекцията на Саша Илич надви изключително стойностния тим на Черно море с 1:0. Дербито в понеделник вечер предложи сравнително равностоен футбол, без много чисти голови положения.

Големият и изненадващ герой на "Армията" се казваше Асен Дончев. Младокът отбеляза единственото попадение в 76-ата минута на мача, когато се разписа с чудесен изстрел извън наказателното поле. Любопитното беше, че той стори това само секунди, след като бе пуснат в игра от своя старши треньор.

ЦСКА - Черно море 1:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

ЦСКА - Черно море 1:0 (Развой на срещата по минути)

Асен Дончев е неочакваният герой

В оставащите мигове ЦСКА можеше и да удвои своята преднина. Удар с глава на Гарсес обаче премина над горната греда, а с лошо първо докосване разочарова новото попълнение в атака Дюкенс Назон.

Снимка 581972

Източник: startphoto.bg

Така Черно море инкасира първо поражение за сезона след две поредни победи. ЦСКА пък натрупа още самочувствие преди реванша с Македония ГП в квалификациите за Лигата на конференциите.

Двубоят на "Българска армия" стартира с ранен жълт картон за Цветомир Панов. Опитният бранител стори така, че ЦСКА да получи изгодно статично положение в близост до наказателното поле на Черно море. Слави Шопов центрира топката с ляв крак, но Амос Юга не притежаваше достатъчно точност при насочването с глава.

Снимка 581980

Източник: startphoto.bg

ЦСКА организира добра атака в осмата минута, когато Калоян Кръстев свали с глава за Лазар Туфегджич. Сръбският плеймейкър вече се подготвяше да отправя удар, ала в точния миг отлична намеса в отбрана направи Виктор Попов.

Натискът на "армейците" при ъглови удари продължи. В 10-ата капитанът на домакините Юрген Матей скочи над всички, като изстрелът му с глава премина покрай дясната странична греда.

Макар и централен бранител, Юрген Матей продължи да бъде най-опасният в предни позиции за ЦСКА. В 17-ата нидерландецът се озова на далечната греда и засече от воле, като запрати кълбото в аут.

Снимка 581979

Източник: startphoto.bg

Младият бранител на ЦСКА - Християн Петров беше на крачка от това да направи сериозна грешка в ущърб на своя тим. Въпросният реши да спечели пространство с топка в крака, но вместо това даде началото на добра варненска контра, която не бе завършена подобаващо от Николай Златев. Адмирации за своята точна намеса заслужаваше и опорният халф на домакините Йоан Бауренски.

Възпитаниците на Саша Илич сякаш имаха най-чистото си голово положение в 40-ата минута. Тогава при поредния корнер в своя полза, ЦСКА внесе напрежение пред голлинията на Черно море. Клементе се намеси неубедително и изчисти право в краката на Брадли Де Нойер, който от няколко метра направи по-трудното и не намери мрежата на "зелено-белите".

Снимка 581978

Източник: startphoto.bg

Второто полувреме стартира без сериозни фойерверки от двата тима. Все пак в 52-ата минута Мазир Сула сътвори нещо малко по-интересно, подавайки за Васил Панайотов. Халфът на Черно море стреля по земя, но на безопасно отстояние от вратата на ЦСКА.

ЦСКА продължи да отговаря на всяко едно предизвикателство чрез статично положение. В 54-ата Амос Юга игра с глава след корнер, но и той не съумя да донесе радост за "червените" фенове.

Изненада или не, първият точен удар в мача стана факт в 65-ата минута. Тогава Живко Атанасов се възползва от това, че Матей се размина с топката при корнер, ала изстрелът му без подготовка с левия крак, беше спасен адекватно от Густаво Бусато.

Снимка 581977

Източник: startphoto.bg

Четвърт час преди последния съдийски сигнал, огромна радост обзе редиците на ЦСКА. Секунди след като Саша Илич го пусна в игра, юношата на "червените" Асен Дончев се превърна в герой за своя роден клуб. Бранителят, който изненадващо заигра като крило, получи топката от Матей на границата на наказателното поле. Последва негов изпипан до съвършенство изстрел по земя, който остави без никакъв шанс Иван Дюлгеров. Еуфорията в "армейските" редици беше трудна за описване, а освен всичко друго, Дончев празнуваше своето първо попадение в професионалния футбол изобщо.

В оставащите мигове ЦСКА можеше и да удвои своята преднина. Удар с глава на Гарсес обаче премина над горната греда, а с лошо първо докосване разочарова новото попълнение в атака Дюкенс Назон.

Снимка 581981

Източник: startphoto.bg

Следващият понеделник Черно море има нова тежка задача, двубой с другия столичен гранд - Левски. ЦСКА приема у дома Берое.

ЦСКА с трансферен удар, взе Джонатан Линдсет

ЦСКА с трансферен удар, взе Джонатан Линдсет

Играе като атакуващ полузащитник