Свикнахме често да слушаме оправдания със съдии и претенции към решенията им. Понякога грешките наистина се набиват на очи, но изтъкването на съдийския фактор след всеки мач говори за пропуски в самия клуб. Дали ще е Лудогорец, Левски или ЦСКА - искания винаги има. Родните грандове обичат да поглеждат с недоверие към реферите. Ставаме свидетели на фрапантни грешки ежедневно. В световен мащаб. Това е част от играта.

У нас от край време е практика да се коментират арбитрите. В последно време това донякъде намаля, но с приближаването на заключителната фаза на сезона... може да стане горещо. Проверихме колко пъти са били предупредени официално играчи на водещите ни 3 отбора и какъв брой наказателни удари са били отсъждани за тях от началото на сезона. Ето какво показва справката ни в официалния сайт на БФС:

Красимир Иванов с революционно предложение след признанията на шефа на съдиите

Красимир Иванов с революционно предложение след признанията на шефа на съдиите

"Можем да преиграем мачовете с ЦСКА и Черно море"

Лудогорец

На шампионите са вдигнати 30 жълти картона. Най-грубите играчи на "зелените" са капитаните Козмин Моци (6) и Светослав Дяков (5). С 4 официални предупреждения висят темпераментните Джоди Лукоки и Сисиньо. В дербитата с Левски и ЦСКА футболистите на Лудогорец бяха декорирани съответно 6 и 4 пъти. В мачовете, които влизат в графата "лесни" - разградчани рядко биват санкционирани. Част са от нетипична среща за нашите стандарти. В духа на феърплея протече сблъсъкът на "орлите" с Дунав (Русе), който спечелиха с 3:1, а в него не бе показано нито едно официално предупреждение.

Снимка 384765

Източник: LAP.bg

Все още не е бил изгонван футболист на Лудогорец от началото на новия сезон в Първа лига. Червен картон бе вдигнат на вече бившия футболист на "зелените" - Върджил Мисиджан, при загубата от МОЛ Види (0:1) във Втория квалификационен кръг на Шампионска лига. Това се случи на 1-ви август.

Дузпа за Лудогорец беше отсъдена при домакинското поражение от Локомотив (Пловдив) с 0:1. Клаудиу Кешеру стреля силно в средата на вратата, а аплодисментите бяха за Мартин Луков, който запази хладнокръвие и отрази удара на румънеца.

Левски

Футболисти на столичния гранд са видели 36 пъти картона в жълт цвят през настоящия шампионат. Убедително класацията за най-голям грубиян в Левски води Хали Тиам (7). Привържениците на "сините" дори го наричат "Доктор Тиам" заради честите "хирургически намеси", които извършва над противниковите състезатели. По 4 официални предупреждения имат Антони Белмонт и Аймен Белаид. Най-злополучен за столичани се оказа сблъсъкът с Локомотив. Освен загубата с 0:1, цели 7 играчи на Левски бяха предупредени официално. В мачовете със Септември, Витоша и Верея "сините" не са били санкционирани!

Снимка 380922

Източник: LAP.bg

Подобно на Лудогорец, на "Герена" не са получавали червен картон в Първа лига, но Станислав Костов бе изгонен при домакинската победа над Вадуц (3:2). Тя бе Пирова, защото се оказа недостатъчна за продължаване във Втория предварителен кръг на Лига Европа.

Паулиньо пропусна дузпа при домакинския успех над Витоша с 4:1. Наказателен удар за Левски бе отсъден и при друга изразителна победа - тази със 7:0 срещу Верея. Този път бе реализиран от Давиде Мариани, който сложи край на серията от опропастени възможности от "бялата точка".

ЦСКА

"Армейците" са получили 31 жълти картона от началото на сезона в елита ни. При тях никой до момента не изпъква с по-сериозно натрупване на картони. По 4 пъти са декорирани няколко ключови фигури - Николай Бодуров, Кирил Десподов, Рубен Пинто и Ангел Лясков. В Мач №1 на България футболистите на ЦСКА получиха 6 официални предупреждения, а в битката с Лудогорец - 4. Забелязва се значително подобрение в тактическата дисциплина на отбора спрямо пролетта. Може да се изтъкне най-сериозно израстване при Кристиян Малинов, който има само 1 жълт картон на сметката си.

И при третия ни водещ отбор откриваме неприятната тенденция - свързана с изгонвания в евромачове. Футболисти на ЦСКА получиха 2 червени картона това лято - в сблъсъците с Рига (Тиаго) и Копенхаген (Божидар Чорбаджийски).

Снимка 375082

Източник: LAP.bg

Шанс да отбележи от дузпа "армейците" получиха при гостуването на Берое (1:1). Мауридеш се превърна в грешник, шутирайки слабо в средата на вратата.

Все пак никой от грандовете ни не е сериозно ощетен през настоящия сезон. Може би, това е една от причините разликата в точките на върха да е толкова малка. Показани са една идея повече жълти картони на футболисти на Левски, но на "Герена" играе един от най-грубите играчи у нас. Хали Тиам. Всички специалисти откроиха тази негова привичка - не си поплюва на терена.

Йордан Сталев: Дузпа има и за ЦСКА срещу Левски, съдиите са били заплашвани!
Обновена

Шефът на съдиите: Дузпа има и за ЦСКА срещу Левски, отново с арбитър Стоянов

"Сега съдията ще бъде наказан за повече време"