Кое е най-оплюваното първенство? Кое е най-одумваното първенство? Но и най-чаканото... Да, става въпрос за родната Първа професионална футболна лига. Точно 61 дни или 1464 часа от последния съдийски сигнал на срещата ЦСКА - Ботев (Пловдив). Дълго нали?

Каквото и да си говорим, нашето първенство, колкото и слабо да е, си остава притегателна сила за всеки футболен фен. Всеки си задава въпроса станал ли е любимият му отбор по-силен. Може ли да изпълни целите, които са поставени. Ще победи ли големите дразнители.

Всъщност, Първа лига обещава да бъде по-интересна от всякога тази пролет. Макар две от големите имена да си тръгнаха - Кирил Десподов и Габриел Обертан, има достойни техни заместници. Левски върна на вратата познато име - Николай Михайлов. Голмайсторът за всички времена на националния отбор Димитър Бербатов има шанс отново да играе по българските терени. Любо Пенев-Ел голеадор ще бродира по тъч линията от скамейката на ЦСКА и разбира се, друго голямо завръщане в българския футбол, но в Левски - Васил Божков.

Снимка 405519

Източник: LAP.bg

Отново имаме един ясно изразен фаворит за титлата в лицето на Лудогорец. Но определено този отбор на "орлите" вдъхва най-малко респект в противниците от години насам. Тони Здравков и компания се хвърлят и за Купата, която им бяга вече доста време.

Интересни са процесите, които се случиха в двата клуба, които генерират най-сериозен фенски интерес - Левски и ЦСКА.

В "червения лагер" на пръв поглед всичко вървеше нормално. Нестор ел Маестро направи подготовка и в един момент бе сменен. На негово място дойде не кой да е, а Любослав Пенев. На "Армията" вече има генерал. Едно е ясно от тази смяна - на всяка пресконференция (преди или след мач) ще бъде интересно. Любо Пенев е истински класик застане ли зад микрофона. Винаги знае какво да каже и винаги може да хвърли някой лаф, който да се върти с години в интернет пространството.

Снимка 232314

Източник: Личен архив

На "Герена" сътресенията бяха повече. Ще има нов собственик, няма да има нов собственик. Първо бе сменен изпълниятелният директор - Красимир Иванов, с Павел Колев. Последва рокада и на треньорския пост, където Славиша Стоянович бе махнат и се заложи на Георги Дерменджиев. Най-голямата и щастлива новина за левскарите бе обявяването, че Васил Божков влиза в клуба. Може би скоро ще видим прословутата козирка на сектор "А".

Но ако си мислите, че в Левски няма човек, който може винаги да върне усмивката на лицето ви, значи бъркате. Валери Божинов отново е тук и отново има какво да каже. Само си представете какво ще бъде пред двете съблекални на 24 февруари след дербито Левски - ЦСКА. От едната страна Любо Пенев, а от другата Валери Божинов.

Снимка 406024

Източник: LAP.bg

На сцената може да излезе и със сигурност най-голямото име в българския футбол от все още действащите футболисти. Разбира се, че става въпрос за Димитър Бербатов. Бившият нападател на Леверкузен, Тотнъм и Манчестър Юнайтед направи зимна подготовка с Берое и няма да е голяма изненада, ако облече екипа на отбора, воден от добрия му приятел Александър Томаш. Това ще даде тласък в играта на старозагорци. И увеличаване поне двойно на публиката във всеки мач, в който Бербатов играе.

Пловдивските грандове остават енигма. Ботев се раздели с доста основни футблисти, но пък запази играча, който е сърцето и душата на отбора - Тодор Неделев. Другият положителен факт за "жълто-черната" публика е развитието около строежа на "Колежа". Нещото, за което мечтае всеки фен на "канарчетата".

Снимка 301876

Източник: Официален сайт на Ботев (Пд)

В Локомотив отново разчитат на чужденци. Там бройката на българите намалява драстично. "Смърфовете" също имат амбиции за топ 6, като те са подплатени с няколко доста солидни мача през есента. Тук също има човек, който борави добре с думите преди и след мач. Това е Христо Крушарски, от когото може да очакваме да избухне във всеки един момент.

"Моряците" на Илиан Илиев винаги трябва да бъдат слагани сред фаворитите за първата шестица. Макар и да поизоставаха в един момент, сега именно те са на заветната шеста позиция. Отборът беше запазен през зимата и леко надграден.

Снимка 405551

Източник: LAP.bg

Етър продължи да впечатлява и в контролите през зимата под ръководството на Красимир Балъков. Справка - победата над ЦСКА на "Армията" с 1:0. Без гръмки имена, но с много работа нещата във Велико Търново изглеждат стабилни. Това подсказват и почти пълните във всеки мач трибуни на стадион "Ивайло".

Добрата стара Славия също дебне. Амбициите за нещо повече през пролетта се потвърдиха с трансферите на няколко доказани имена - Дарко Тасевски и Радослав Кирилов. С ядрото от млади и жадни за футбол момчета и опита на хора като Георги Петков, "белите" са опасни. Загубата на Галин Иванов може и да не се усети, ако новите покажат, че могат да играят така, както всички знаем. В Славия е и безпорният номер едно, когато говорим за култови фрази и коментари. Венцеслав Стефанов е истински корифей трябва ли да захапе някого. Въпросът е само ще иска ли Славия да влезе в топ 6 или ще реши, че трябва да си изиграе картите по друг начин и да атакува Европа през втората осмица и евентуален бараж.

Снимка 287836

Източник: LAP.bg

Битката на дъното също ще бъде интересна. Ще бъде ли същият Ботев (Враца) без Валери Божинов? Ще видим ли подобреното лице на Дунав (Русе)? Ще продължи ли Витоша (Бистрица) да радва с атакуващ футбол и ще намери ли сили Септември да спре пропадането. Разбира се остава чакането за първа победа на Верея, която с оглед на състоянието на клуба трудно ще видим.

Така от всичко изброено със сигурност ни очаква една интересна футболна пролет. Ако леко се повиши и качеството на футбола, спокойно може да видим и по-пълни трибуни. Ако мога да си позволя да цитирам едно от изброените лица в текста по-нагоре - Венци Стефанов, за голямото "Добро утро". Всички го чакаме с нетърпение, дано и то ни отвърне с интересен футбол и малко скандали.

Едно е ясно - ако мачът е скучен, с Любо Пенев, Валери Божинов, Христо Крушарски, Венци Стафанов и много други след края на деветдесетте минути няма да е така!

Да се насладим на Първа лига! Шоуто започва!

Съдийските назначения за 21-ия кръг на Първа лига

Пратиха Стефан Апостолов на Черно море - ЦСКА, Драгомир Драганов ще следи за правилата на Левски - Локо (Пд)

Съдийските назначения за 21-ия кръг на Първа лига