България отбелязва 134 години от Шипченската епопея. С битката на Шипка през 1877 година се дава началото на свободна България.

В Художествената галерия „Христо Цокев" в Габрово се бъде открита историческата изложба „134 години Шипченска епопея".
По-късно официалните гости ще присъстват на празничния концерт-спектакъл на Гвардейския представителен духов оркестър - на площад "Възраждане".

От 20.45 ч. ще започне тържествената проверка за 134-та годишнина от Шипченската епопея.

Утре в Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите след което участниците в честването ще се отправят към връх "Шипка".
Пред паметника на Свободата на историческия връх ще бъде тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея.

Отслужени ще бъдат заупокойна служба и молитва. Програмата на честванията предвижда още изпълнение на поетична композиция „Опълченците на Шипка", както и възстановка на Шипченската епопея от Народно читалище „Традиция". Пред паметника на Свободата „Шипка" ще бъдат положени венци и цветя.

Честването е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. Председателят на парламента Цецка Цачева ще бъде официален гост на чествания в Габрово и на връх Шипка. Сред гостите на националното честване ще бъдат и министърът на образованието Игнатов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.