Днес отбелязваме 137-та годишнина от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски.

Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Апостолът на свободата е роден в Карлово през 1837 година, като истинското му име е Васил Иванов Кунчев.

Левски има тежко детство, и в младините си се подготвя да стане свещеник (оттам идва и другото му прозвище – Дякона).

През 1862 г. обаче, разбирайки за сформирането на българска легия на Раковски в Белград, той решава да хвърли расото и да се присъедини към силите на Раковски.
След като взема участие в няколко чети, той емигрира в Румъния.

Там, стига до извода, че българите трябва да се вдигнат на организирана борба срещу Османската империя.

През 1868 г., той се връща в България и започва работа по създаването на революционна мрежа на цялата територия на България. Основава множество революционни комитети и започва да подготвя народа за всеобщо въстание.

Предател му попречва да постигне целта си. Той е заловен от турците и след като е изправен пред съд, е осъден на смърт и обесен на 19 февруари 1873.

Президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова ще участват във възпоменателна церемония по повод 137-годишнината от гибелта на Васил Левски в столицата.

От 17.00 ч. в храма "Света София" ще бъде отслужена панихидаот Знеполския епископ Йоан. Възпоменателната церемония пред паметника на Апостола ще започне в 18.00 ч.