В 18 града в страната вчера е измерено наднормено запрашаване на въздуха.

В Благоевград, Бургас, Несебър, Девня, Варна, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Кърджали и Шумен са регистрирани фини прахови частици извън нормата, показват данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Стойностите са между 1.21 и 2.09 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в бургаския квартал "Долно Езерово", следва по замърсеност района на ЖП гарата във Враца.

Във Видин, Русе и Стара Загора също са измерени високи стойности - около и над 1.80.

Причина за превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

На 7 ноември, събота, в Гълъбово са измерени наднормени стойности на серен диоксид във въздуха. Регистрираните стойности са 2.12 пъти над средночасовата норма и 1.01 пъти над средноденонощната норма.

Това се е получило в следствие от едновременната работа на мощностите в "Брикел", "ТЕЦ Марица изток 2", ТЕЦ "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица изток 3".

Екоинспекцията е издала предписания за намаляване на емисиите на серен диоксид чрез повишаване степените на десулфуризация на работещите мощности.