Лидия ШулеваПрез 2007 година минималната работна заплата у нас трябва да е 180 евро, а пенсиите – 60% от средната заплата, смятат експерти на КНСБ. Според синдиката, това ще стане възможно, ако чуждестранните инвестиции у нас са най-малко 1.2 млрд. лева годишно и се преразпредели ръстът на Брутния вътрешен продукт в полза на заплатите.

През миналата година доходът на член от домакинството е бил с 56 на сто от този през 1990 година. От синдиката изчисляват, че ако заплатите в България продължат да нарастват със сегашното темпо, през 2006 те ще са равни на тези от 1989 година, като покупателна способност.

Вицепремиерът Лидия Шулева коментира, че държавата се оттегля от регулаторната си функция на политиката по доходите и обясни, че пряката намеса в определянето на работните заплати в частния сектор не е възможна. Истината е, че при повече от две трети частна икономика пазарът е определящ и при определянето на доходите.

Оттеглянето на държавата от командния подход е разликата между ХХ и ХІХ век, подчерта тя. Затова не искайте от нас да определяме какви ще бъдат работните заплати или да планираме петилетки, призова социалният министър.