Кербала По информация, постъпила в Националния военен команден център днес, военнослужещите от Първи и Втори пехотен батальон в Ирак продължават мероприятията от плана за ротация.

Военнослужещите от Втория български батальон започнаха да патрулират по улиците на Кербала и в зоната на отговорност. В тяхна помощ са опитните офицери, сержанти и войници от първия контингент.

В кметството на Кербала се състоя първата среща за запознаване на новия старши национален представител полковник Христо Христов и новия командир на батальона подполковник Наско Люцканов с кмета на града и местните шейхове. По-късно те се представиха и на командира на полската бригада бригаден генерал Грушка.

Освен патрулиране, ескортиране и охрана, българският батальон в Кербала изпълнява и задачи по подпомагане на местното население.
До този момент с решение на военния комендант на града подполковник Петко Маринов за пет месеца са усвоени 520 754 долара, отпуснати от Временната коалиционна администрация. Те са вложени във възстановяването на 40 обекта в района на град Кербала и околните селища за подобряване на електрификацията, водоснабдяването, образованието и спорта.

За усилията по подпомагане бита на местното население първият български контингент е получил положителна оценка от ръководителя на американската администрация в Ирак Пол Бремър.
Тази дейност е отразена и в иракските медии, а в училище “Ал Хор” местната управа е поставила паметни плочи с благодарност към българските воини. С благодарствено писмо към нашите военнослужещи се е обърнал и министърът на здравеопазването в Ирак.

От пресцентъра на МО разпространиха и анкета на военния кореспондент на в. “Българска армия” в Кербала, направена сред бойците ни от 2-ия контингент след първото им патрулиране.

Какви са първите ви впечатления от патрулирането в Кербала?

Младши сержант Севгин Ахмед – заместник-командир на трети взвод: Мисията е трудна, но не е неизпълнима. Момчетата са подготвени и бързо свикват със задачата. Ще успеем!

Сержант Богдан Байков – командир на отделение: Няма място за страх. Обстановката е трудна, опасността е непредвидима, но сме подготвени да се справим.

Ефрейтор Ивайло Орлинов – картечар: Момчетата от Първи батальон ни научиха на най-важните неща. Вършим си работата и се връщаме!

Ефрейтор Драгомир Апчев: По време на патрула усетих, че винаги трябва да сме нащрек. Бдителни ли сме, всичко друго ще си дойде с времето. Умения не ни липсват.

Редник Ивайло Игнатов – автоматчик: Дошъл съм да се справя и съм така уверен тук, както бях и във Видин. След първия си патрул вярвам, че ще успея. По маршрутите имаме връзка с взводния и ротния.