Мехмед Дикме 67 незаконни дървообработващи цеха са затворени в страната в резултат на съвместните проверки на горските служители и МВР, съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме.

Най-много– 25, са спрените предприятия в селата Златарица и Краище в Благоевградска област, 16 – в общините Велинград и Ракитово на Пазарджишка област и 15 – в смолянското село Барутин и на територията на Доспат. Министър Дикме заедно с вътрешния министър Георги Петканов, главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефове на служби във вътрешното министерство представиха резултатите от съвместните проверки по План-програмата за цялостна охрана на горите, дивеча и рибата.

Програмата стартира на 1 юли т.г. и имаше за цел да противодейства на нарушенията и бракониерството в горите. За петте месеца са проверени 4185 дървообработващи цеха и 297 складове за дървени материали, съставени са над 1700 акта за различни нарушения. Около 2500 куб. м. е общото количество на иззетата обла строителна и преработена дървесина и на дървата за огрев. Над 200 са конфискуваните моторни превозни средства и каруци, близо 800 са задържаните риболовни мрежи.

419 са наказаните горски служители за различни нарушения, като 256 от тях са получили забележка, 130 са с предупреждение за уволнение, а 33 са уволнени. Разкрити и предотвратени са поредица от престъпления, подчерта Георги Петканов. Той даде висока оценка на съвместните действия и посочи, че 22 са предварително образуваните производства само за последните 5 месеца. В горите действат организирани престъпни групи, които се занимават с незаконен добив, преработка и износ на дървесина, категорични бяха двамата министри. Голяма част от тези групи са не само разкрити, но и разбити, като най-активни са те в районите на Пазарджик, Велинград, Ракитово, Благоевград, Разлог, Търговище и Шумен.

В резултат на засилените мерки по охраната на горите се очертава рязко увеличение на приходите в бюджета на Националното управление по горите, добави още земеделският министър. 95 млн. лв. се очаква да е изпълнението им до края на годината, при план 77 млн. лв.