Тодор ЖивковБългарското общество е необратимо раздвоено на класи и няма реален политически проект, който да отговаря на тези нови реалности. Данните са от изследване на Социалдемократическия съюз за 2002 година, което беше обсъдено с ръководството на Коалиция “За България”. Политическото поведение на българите вече не се определя от идеологията, а от интересите, каза социологът Андрей Райчев и посъветва левицата да не стои в старата си поза, а да създаде политика за бедната класа, която да реши проблема с наследствената бедност, която може да лиши от образование деца на бедни родители.

В съвременното общество ляво-дясното противопоставяне е отживелица, коментираха социолозите. Социалистите трябва да скъсат с убеждението от времето на прехода, че основният им идеологически противник е в дясното пространство и да търсят там бъдещите си съюзници далеч преди изборите, посъветваха социолозите лидера на БСП Сергей Станишев.

За обикновения българин не е важно кой управлява а как. Неусетно са се сменили генерациите в страната и днес 33 процента от българите нямат преки спомени от социализма и Тодор Живков. 34 процента от най-бедните българи биха гласували за БСП, 23 на сто за НДСВ и 12 на сто – за СДС се казва още в проучването.

Шансовете днес са изцяло на страната на добре образованите и високо квалифицираните, чиято група е нараснала през последните години два пъти и процесите при нея са обратнопропорционални на тези при класата на маргинализираните бедни.

Като много сериозен проблем в близко бъдеще се очертава ромският. Изводът, който правят социолозите е, че левицата трябва да приеме социалните реалности и в техните рамки да предложи прагматичмна политика, защото бедните не са запазени единствено за нея като електорат.

Според лидера на Обединения блок на труда Кръстьо Петков, опасността пред едно бъдещo управление на левицата е как тя ще се прави с новата олигархия в страната, която си поръчва политици, правителства и политики.

Да се внимава в битката със сивата икономика, защото, ако тя се ликвидира, 30 процента от хората ще останат без работа, препоръчаха социолози.

Според Социалдемократическия съюз радикално настроеният беден у нас лесно се поддава на внушенията на харизматични личности и ултраридикални политически формации, а изненадите от това могат да се появят още на местните избори.