присъда 44% е ръстът на бюджета на съдебната власт, който се предлага от Министерски съвет, заяви днес във Варна министърът на правосъдието Антон Станков, преди дискусията с магистратите от апелативен район Варна за промените в Закона за съдебната власт.

Както изисква законът, има две позиции по бюджета на съдебната власт – тази на МС и на тази на Висшия съдебен съвет. Разликите във вижданията стават все по-малки. Кой вариант ще приеме парламента не мога да кажа, макар че традиция е да се гласува варианта на Министерски съвет, каза още правосъдният министър. Станков коментира, че сериозното увеличение на бюджета на съдебната власт ще бъде изцяло насочено към финансиране на реформата, съобщи Днес+.

До края на декември трябва да приведем в съответствие Закона за съдебната власт с изискванията на Конституцията. Искаме да направим един добър закон, затова очакваме от колегите насрещни предложения и контрааргументи, каза още Антон Станков. Той посочи, че при досегашните обсъждания, предложенията на магистратите са касаели основно промените, засегнати в Конституцията, като мандатност, несменяемост и други.

Мястото на следствието ясно е посочено в Конституцията – то е част от съдебната система, каза правосъдният министър. Реформите ще бъдат насочени в досъдебната фаза на наказателното производство, като идеята е да се спре с дублирането на функциите, с преобразуването на дела и да имаме кратки срокове за решенията, допълни Станков.