Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова води с 3,5% на основния опонент Мая Манолова една седмица преди местните избори. Това показва социологическо проучване на агенция "Медиана".

Социолозите предвиждат кметските избори в София да се решат на балотажа на 3 ноември.

В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета (47% от анкетираните искат нов кмет, 28% желаят Фандъкова да остане, а 25% им е безразлично), но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова.

Данните (към 20-ти октомври) показват леко преимущество (3.5 %) за Йорданка Фандъкова (27,8%) пред основния й опонент Мая Манолова (24,3%). Борислав Игнатов е трети с близо 10 % (9,4 на сто) от гласовете на избирателите.

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки (5,1%) и Волен Сидеров (4,3%) - съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2 % от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата, подкрепен от партията.

22,7% от анкетираните казват, че няма да гласуват.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъстват 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група (25,8%), но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет. БСП за България ще държат 20,3%, Демократична България - 9,6 на сто, ВМРО - 5,2 на сто, Атака - 3,5 на сто и останалите под 2%.

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от тава дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна - накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите - или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

На изборите на 27-ми октомври може да се очаква висока изборна активност - близо 60 % от избирателите вероятно ще гласуват.

Проучването включва и оценката на развитието на София. На въпрос дали през последните години столицата е по-добро място за живеене, 36,3 на сто от анкетираните отговарят, че София е по-добро място за живот, а 20,9 на сто - по-лошо място за живеене. 29,0 на сто са на мнение, че няма промяна.

30,4% са по-скоро доволни от работата на Фандъкова, а 34,7% по-скоро недоволни.

Изследването е проведено от 14 до 19 октомври 2019 г. В него са участвали 551 души, жители на община София и е представително за общината.