Ирак ДЗИ осигурява пълна застрахователна защита срещу военен риск на българския пехотен батальон, който замина вчера за Ирак. От застрахователната компания уточняват, че в случай на смърт семейството на военния получава застрахователната сума от 50 000 лв., като ДЗИ поема и разходите по репатриране от Ирак.

Пълната застрахователна защита на нашата военна част включва застраховките “Злополука”, “Медицински разходи”, “Карго на товарите”, “Имущество”, “Гражданска отговорност”. Войниците са застраховани включително и против слънчев или топлинен удар.

Българските войници са застраховани срещу трайна и временна нетрудоспособност, която може да се появи вследствие на злополука или по време на изпълнение на професионалните им задължения. Застрахователят изплаща и медицинските разходи на нашите войници, включително и при пребиваване в болница.

Със застраховка “Карго” се защитават товарите на българския батальон, в случай че не пристигнат или се увредят по пътя. Застраховката покрива цялата стойност на товарите.

Имуществото на нашите войници е застраховано срещу военен риск, кражби, пожари, земетресение. Със застраховка “Гражданска отговорност” ДЗИ осигурява застрахователно покритие при пътна злополука с трети лица.

Правото да застрахова българския контингент ДЗИ получи след конкурс, който спечели с най-добри условия и тарифи. ДЗИ покрива военния риск на нашите войници в Ирак според определенията на Министерство на отбраната, като включените рискове са приложение към договора и стриктно са формулирани между страните.