За изграждане на колективна защита срещу коронавируса около 80% от българите трябва да придобият имунитет. Това стана ясно от коментара на вирусолога професор Радостина Александрова пред bTV.

"За да изградим колективна защита срещу вируса, нужни са поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процент трябва да бъде по-висок - към 80%. Не само ние, но и целият свят все още е доста далеч от това", обясни специалистът.

Професор Александрова разказа за ваксината на "Джонсън и Джонсън", която получи разрешение в САЩ преди няколко дни.

По думите й ваксината прилича на тази на "АстраЗенека", тъй като също е векторно базирана, но разликата е в това, че е само в една доза и има по-висока ефективност.

Тази седмица от Johnson & Johnson доставят 4 милиона дози от ваксината си в САЩ. Други 16 милиона дози са планирани до края на март.

Ваксината е от една доза за разлика от другите и се съхранява при по-нормални ниски температури в сравнение с тези на Pfizer и Moderna.

"Предотвратява тежките случаи повече от 85%", обясни професорът.

"Още по време на клиничните проучвания влезе в директна битка с новите варианти на вируса. Друг плюс е, че може да се съхранява 3 месеца в обикновен хладилник", добави експертът.

Професор Александрова смята, че това е пандемия, която не е по силата на една ваксина, една институция или една държава. Колкото повече ваксини има, отбеляза тя, толкова по-добре.