Червенкова Покушението срещу Ваня Червенкова е станало ден преди тя да подаде жалба в полицията срещу силови групировки за заплахите, отправяни срещу нея в последния месец. Това каза пред Дарик радио адвокатът на Червенкова по делото й срещу Боби Цанков Наталия Кръстева.

Ваня Червенкова е възнамерявала да поиска от НСБОП подслушване на телефоните й във връзка с тези заплахи, каза още адвокатът.

Кръстева обясни, че за последно се е видяла с Червенкова преди една седмица, когато е заминавала за Варна, за да види майка си и детето си. Ваня е трябвало да се завърне оттам на 28, най-късно на 29 юли, за да подаде жалба срещу заплахите.

Тя сподели, че непрекъснато е заплашвана по мобилния телефон, а тези заплахи предизвикват у нея основателен страх за живота й, коментира адвокат Кръстева.

Аз й казах, че просто трябва да седнем, хубаво да обмислим, да формулираме молбите и да ги пуснем по предвидения от закона ред по съответните инстанции, които да проследят обажданията и да видим как могат да се преустановят тези заплахи, каза още Наталия Кръстева.

На въпрос дали Червенкова е споделила който точно я заплашва, адвокатът отговори, че това не е Цанков, а й се обаждат други хора, за които предполага, че са от силови групировки, които обслужват Цанков.

Кои са тези силови групировки, кои го обслужват и в каква връзка е тази услуга и обслужване, аз не съм в течение и не мога да кажа, но тя беше много уплашена и много притеснена за собствения си живот, допълни Кръстева.

Адвокатът каза още, че след срещата с журналистите, Червенкова е споделила, че са й се обаждали цяла вечер през половин час и са я заплашвали. Не съм я питала точно в какво се изразяват заплахите, допълни Кръстева и уточни, че на 28 юли е трябвало да се чуят с Червенкова, за да й каже точно кой, кога, как, с какво са отправени заплахите.

На въпрос дали някой по делото срещу Боби Цанков може да е искал смъртта на Червенкова, Кръстева отговори, че, според нея, това дело не е повод за покушението срещу нея. Тя обаче допълни, че има връзка между това, което е станало с Червенкова, и делото срещу Боби Цанков.

Освен нашето дело, където тя се явява основен свидетел по обвинението, има и други дела, по които тя е свидетел, може би там също се засягат нечии интереси, освен интересите на Боби Цанков, каза още Кръстева.

Тя бе категорична, че самият Боби Цанков като личност не би могъл да организира това покушение по начина, по който е станало срещу нея.