ПървановПрезидентът Георги Първанов заминава на тридневно посещение в Кралство Белгия във връзка с откриването на фестивала “Европалия – България 2002” Културният фестивал, който тази година е посветен на България, ще премине под патронажа на българския президент Първанов и краля на Белгия Албер Втори.

Въпреки откриването на този голям културен форум, акцент във визитата на държавния ни глава ще са срещите му с председателя на Европейската комисия Романо Проди, с Никълъс Бърнс – постоянен представител на САЩ в НАТО, както и с Хавиер Солана – главен секретар на Европейския съвет и висш представител за общата външна и отбранителна политика на ЕС, както и участието в колковиума “Разширяването на НАТО: нови възможности и нова среда на сигурност”, организиран съвместно с Кралския институт за международни отношения.

По време на посещението са планирани срещи с белгийския министър-председател Ги Верховстат, с председателя на Сената на Кралство Белгия Арманд Де Декер, с Херман де Кро – председател на Камарата на представителите.

Президентът Първанов ще разговаря и с представители на Европейската кръгла маса, както и с български творци, постоянно живеещи в Белгия.

Според президентския съветник Златин Тръпков, държавният глава по време на срещите си ще лобира не само за получаване на точна пътна карта за влизане в ЕС, през декември в Копенхаген, но и ще говори за финансовите параметри за адаптацията на страната ни към съюза.

В българската официална делегация, придружаваща президента, са министърът на външните работи Соломон Паси, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, заместник-министърът на културата Анда Палиева и Стефан Данаилов, председател на парламентарната комисия по Култура.

Държавният глава ще открие изложбата “Тракийското злато – съкровища от България” съвместно с белгийския крал Албер Втори и ще присъства на гала-концерта при официалното откриване на “Европалия-България 2002 г.”

Това е второ посещение на президента Първанов в Кралство Белгия, припомнят от прессекретариата на държавния глава. За първи път той посети Брюксел на 5 и 6 февруари тази година, по време на първото си задгранично пътуване като президент.

Тогава българският държавен глава проведе срещи с крал Албер Втори, Ги Верховстат, Херман Де Кро, Руди де Мод, Иван Илиеф, Никълъс Бърнс и Хавиер Солана.