Ангел Христов от т.нар. братя Галеви е починал в частната болница "Свети Иван Рилски " в Дупница. Тази информация даде служителката, издала смъртния акт, съобщи бТВ.

Смъртният акт е подписан от лечебното заведение.

Личната карта, която е предоставена на служителката в ЕСГРАОН е била с имената на Ангел Христов и е била изтекла още през 2018 г.

Вчера вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че Христов не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че се работи по версията да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България.

МВР и прокуратурата нищят случая с Ангел Христов
Обновена

МВР и прокуратурата нищят случая с Ангел Христов

Разследва се дали е убит, как е влязъл в страната и кой му е помагал

Припомняме, на 3 юни Ангел Христов почина от инфаркт. Той е приятел и съдружник на Пламен Галев. Двамата са известни като братя Галеви. Те са бивши барети и част от службите през 90-те години на миналия век. Прочуха се след 2000 г. с бизнеса си, включително и с регистрираните общи фирми с Христофорос Аманатидис - Таки, офшорки и др., с които участват в редица бизнеси, особено активно в района на Дупница. Още преди арестуването им и повдигането на обвинения за престъпна дейност, укриване на доходи и източване на ДДС, имаше отправени обвинения за политически чадър над Братя Галеви.

Галеви напускат през 1997 - 1998 г. системата на МВР, след което започват бизнес кариера, известни са предимно като ситуирани в района на Дупница, където в Ресилово строят огромна резиденция.

Чрез мрежа от фирми имената им се свързват с Христофорос Аманатидис - Таки, Васил Божков, Феодор Феодоров - Голямата Федка. Индиректно дейността им се свързва и с Брендо, а имената им изплуваха и от показанията на Васил Маникатов - една от жертвите на групата за отвличания на "Наглите".

През 2012 г. са признати за виновни по дело за организиране и ръководене на престъпна група, като получават присъди от 5 до 7 години в лек режим на затворническо общежитие, но преди да влязат в сила окончателните им присъди за 4 и 5 години затвор изчезват от страната. Обявени са за международно издирване и макар и родните служби, потвърдено не от един министър на вътрешните работи, да заявяват, че знаят къде са, Братя Галеви така и не са върнати у нас.

Публичен е скандалът около срещата им с Румен Петков, тогава министър на вътрешните работи, която е записана и със специални разузнавателни средства и при която бе разкрита самоличността на Алексей Петров, секретния сътрудник на МВР.