Антон Станков Министърът на правосъдието Антон Станков се обяви срещу приетата поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, според която разследването на престъпления, извършени от лица, ползващи се с имунитет и членове на Министерски съвет, се осъществява според правилата на предварителното производство от следовател.

Преди депутатите да приемат този текст, магистрати, депутати и министри се разследваха от прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Министерството на правосъдието не е желало такава поправка в Наказателно-процесуалния кодекс. В този смисъл аз категорично не я подкрепям, заяви министър Станков. Той подчерта, че е харесвал досегашния механизъм – разследването да се води от прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Мисля, че по-големи гаранции, по-голяма обективност, по-голяма прозрачност има, ако едно такова разследване бъде водено от прокурор, допълни правосъдният министър.

Повечето министри, участвали в днешния парламентарен контрол, също споделят, че поправката не е добър ход на парламентарното мнозинство, защото след нея се очаква да зачестят спекулациите от рода на нашумелия доклад на МВР за организираната престъпност.

Зам.-министърът на правосъдието Марио Димитров е представил становището на правителството пред правната комисия, но аргументите му не са били зачетени от депутатите, обясни още Антон Станков.