брифинг-НСБОП Общо около 16 години лишаване на свобода трябва да изтърпи в родината си заловеният вчера от испанската полиция Българин Николай Колев-Рапа, съобщи ген. Бойко Борисов.

Във Валенсия Колев и съучастниците му са уличени в кражби на луксозни автомобили и на камиони, притежаване на оръжие и наркотици, изготвяне на фалшиви кредитни карти.
Деветимата са пребивавали в Испания с фалшиви документи, което е затруднило установяването на самоличността им. В хода на разследването станало ясно, че при кражбите на автомобили от марките „Ауди”, „Фолксваген”, „Нисан” и „Мерцедес” са използвани ключове-мостри с много добро качество.
При обиск в жилището на един от задържаните са иззети значителна сума в евро и портативен компютър, с който са били изработвани фалшиви кредитни карти.
В дома на друг са намерени 5 300 таблетки екстази, пистолет „Макаров” със заглушител и електронна апаратура от висок клас.

За Рапа МВР разполага със 100%-ви, по думите на ген. Борисов, доказателства, че е съпричастен към въоръжения грабеж на белгийски гражданин на 3 юни 1998 г. във Велико Търново.
Преди това е осъден на 4,5 година затвор за кражба в Габрово има присъди от 4 години за взривявания и 5,5 години за взломни кражби.
В младежките си години през 1992 г. е регистриран в полицията за кражба и блудство.
Заради 8 взломни кражби в Казанлък през 2000 г. му е наложена забрана да напуска страната. Колев излиза от ареста с мотива, че трябва да гледа детето си.

Съучастникът му Никола Керемедчиев е пуснат на свобода по още по-абсурден повод – в ареста е започнал да слабее рязко.
След като е излязъл, решил да възстановява килограмите си в Испания, коментира Борисов.

Третият българин Румен Стойчев-Бахура също е с криминално досие: 6-месечна условна присъда за незаконно преминаване на границата и забрана да излиза от България, 5 заявителски материала за различни престъпления.
Информационните масиви на гранична полиция не разполагат с данни Бахура да е напускал страната.

Като за първи път, през 1997 г. съдът е снизходителен към Ивайло Василев-Горния и го осъжда условно на две години, но през 1998 г. магистратите му отсъждат 3,5 години ефективно за въоръжен грабеж.

За да не бъдат изтълкувани думите му погрешно, главният секретар на МВР уточни, че с цитираните по-горе случаи всички – полиция, следствие, прокуратура и съд, са си свършили перфектно работата.

Липсата на единна информационна система, която да не позволява на хора с висящи дела дори и с присъди за тежки престъпления да напускат страната, прави възможни подобни прецеденти.