Държавата е функционирала в паралелен свят и не е спазвала законите, които е следвало да спазва. Това заяви заместник регионалният министър Иван Шишков пред БНТ за трагичната отсечка на АМ "Струма", която се оказа, че не е нито скоростен път, нито магистрала.

По думите му трябва да се вземат много спешни мерки. Никой не е очаквал, че този участък от "Струма" може да бъде в такова документално състояние, посочи Шишков. Този път продължава да няма Акт 16, като по време на разследването се установило, че когато е бил правен пътят, се е навлязло в имоти чужда собственост и е и започнала дълга сага, която не е завършила и до момента.

Участъци от АМ "Струма" - недопустимо стръмни и не по стандарт

Участъци от АМ "Струма" - недопустимо стръмни и не по стандарт

Проблемът бил още в проектирането на магистралата

Според него идеята в момента не е да се узакони, а да се намери търпимостта с текст в Закона за устройство на територията. Ние ще намерим начин по законов ред да оправим чисто документално това, което намерихме, категоричен бе Шишков.

Това, което може да каже за трагичната отсечка, е, че ДНСК е отказала въвеждането на пътя в експлоатация през 2010-2011 г. Тогава е било ясно, че пътят е имал проблеми.

МРРБ положи огромни усилия да прекрати договорите за текущи ремонти и поддръжка, а да остави само договорите за зимно поддържане, за да може на чисто да се започне с нови договори за поддръжка. Проблемът е, че пътищата нямат планове, а имат незаконни строителства. Пътищата от самия момент, за да бъдат експлоатирани правилно, трябва да имат паспорт и на него трябва да пише през колко време какво трябва да се направи, подчерта архитект Шишков.

Трагичната отсечка на АМ "Струма" - незаконна и не е магистрала, а скоростен път

Трагичната отсечка на АМ "Струма" - незаконна и не е магистрала, а скоростен път

Настилката и мантинелите са в норма, но кой и кога е вдигнал скоростта на 120 км/ч?

Колко магистрали има България?

Аз до онзи ден знаех, че това е магистрала "Струма", а то било път Е79 и последният ремонт е само подобрение на този път. Няма такова нещо като магистрала "Струма", заяви от своя страна и министърът Виолета Комитова в студиото на Нова телевизия. С просто око това не може да се установи, затова и Комитова призова всички зрители и граждани, когато използват пътя, наречен АМ "Струма" да бъдат внимателни и да не карат като на магистрала. Отсечката е проверена до Кресненското дефиле и това не е магистрала, нататък не сме проверявали, обясни още Комитова.

Така реално се оказва, че в България има магистрала "Тракия" и магистрала в проект "Хемус", което поне по чертежи до този момент е магистрала.

Останалите елементи от пътя, където стана трагедията с македонски автобус и загинаха 45 души - настилката и мантинелите - са в норма, но през лятото не е извършена подмяна на маркировката, подменена е само средната осева линия, въпреки че е имало два договора за това. Фирмите не са си изпълнили задълженията обаче.

Според Комитова проверката и осигуряването на пътна безопасност е системен процес. 20 000 км. е републиканската пътна мрежа, която трябва да се обследва системно и с внимание към местата с концентрация на ПТП.

Комитова обаче не може да преброи институциите, които отговарят за пътната безопасност и които би трябвало да спрат румънски тир с износени гуми. Комитова изброи десетина, започвайки от Държавната агенция по пътна безопасност, създадени през 2019 г. към Министерски съвет, Агенция пътна инфраструктура, КАТ и др. Самото МРРБ се бори с друг огромен проблем - претоварените тирове, които не само износват българските пътища, но и се превръщат в камиони убийци, които минават и през българските населени места. Комитова напомни за катастрофата в Айтос.

По думите й, вижда се "търговия с пътна безопасност".