Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден в църковните и народните традиции на българите. Православната църква определя Св. Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа.

Той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.
Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. В съботата преди празника винаги е голяма Задушница, наречена Архангеловска.

На днешния ден във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. По традиция на Архангеловден българите правят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян.

Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб", "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо".

На този ден имен ден празнуват Ангел, Михаил, Рангел, Райна, Радка, Милка.

От 10.00 часа пред Паметника на незнайния воин ще бъдат поднесени цветя и венци, по случай Архангелов ден, който е професионален празник на българската полиция. МВР чества и 129 години от създаването си.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков ще приеме строя на почетния караул и ще поздрави българските полицаи.