Русофилският политически проект, обявен от Николай Малинов не започва от нула, вече има партия с регистрация - това заявиха от Атлантическия съвет на България.

"Това е част от инфраструктурата на руската хибридна война против България. Русофилски политически проект, за който от Кремъл са преценили, че вече му е дошло времето да се реализира.

Този проект обаче не започва от нула. Вече са положени в инфраструктурно отношение редица елементи - освен Национално движение "Русофили", което е политическият донор на политическата формация, вече има и политическа партия с регистрация, на която до сега никой не е обръщал внимание. Слабо известна партия, спяща клетка, но с регистрация и която сега се събужда и е готова да участва в избори." - се казва в коментар, публикуван на Фейсбук страницата на АСБ.

От организацията посочват, че и по кадровия аспект се е работело отдавна.

"Освен това, вече има и кадри, на които се залага да й дадат облик и да привличат русофилска настроени носталгици - бивши военни. Тук явно ГРУ активно е подработвало почвата от много отдавна и е положило без много шум един от най-важните елементи на руската хибридна инфраструктура в България - кадрите. В случая - бивши военни, чиито имена отдавна се въртят в публичното пространство. И за които вече е работено, за да бъдат публично известни и да имат групи от привърженици. Дори цели неправителствени организации, които стоят зад тях. Така например бившият началник ня Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков вече е член на Националния съвет на Национално движение "Русофили". Същият е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Пенсионираният бригаден генерал Димитър Шивиков също е част от Националния съвет на Национално движение "Русофили".

Генералските кадри вече са готови и чакат да бъдат активирани в политиката под вече отявлен проруски политически проект." - констатират от Атлантическия съвет.