Гражданската активност е в интерес на страната ни, но неспазването на законите, накърняването на правата и свободите на гражданите са несъвместими с евроатлантическите ценности. Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България във връзка с продължаващите протести у нас.

"Гражданите на една свободна и демократична държава-член на НАТО и ЕС имат право на мирни протести. Колкото по-активно е гражданското общество, толкова по-добре е за страната и за бъдещето на младите хора в нея. Трябва обаче категорично да се подчертае, че езикът на омразата, насилието, заплахата с насилие, неспазването на законите, накърняването на правата и свободите на гражданите са несъвместими с евроатлантическите ценности." - се казва в обръщение на АСБ, публикувано във Фейсбук.

От обществената организация призовават към бдителност, за да не бъде употребен протестът в интерес на враждебни за страната ни сили.

"Затова ви призоваваме да бъдете особено внимателни и да не позволите на политически манипулатори, дирижирани отвън, да подменят демократичния дневен ред. От дестабилизация на държавата чрез предизвикването на хаос днес интерес има Русия, чиято хибридна кампания против България навлиза в по-интензивна фаза. Постоянна цел на Кремъл остава неутрализирането на евроатлантическия избор на обществото и тласкането на България към руската сфера на влияние.

Останете бдителни!" - се казва още в позицията на атлантиците.