Не бих определил енергийните проекти като „провалени", а бих подходил достатъчно гъвкаво към новите конструкти на енергийната карта. Такъв съвет отправи руският посланик у нас Юрий Исаков в предаването „Още от деня" на БНТ.

Исаков коментира развитието на българо-руските отношения, включително и провалените енергийни проекти „Южен поток" и АЕЦ „Белене". На практика за атомната електроцентрала не стана въпрос, което подсказва, че проектът вече е изпратен окончателно в историята.

По отношение на „Южен поток" Исаков припомни, че реално отказът от проекта от страна на правителството на Георги Близнашки е продиктувано от политическото ембарго на ЕС и Брюксел. „Този, който го е спрял трябва сериозно да си помисли", посочи посланикът и обясни, че аналогът на „Южен поток" - т.нар. „Турски поток" не заслужава да бъде пренебрегван.

„Бих подходил достатъчно гъвкаво към тези конструкти", каза Исаков и припомни за идеята на Чехия за газопровод, който да свързва Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Турция, както и думите на руския президент Владимир Путин в Будапеща, който не е изключил възможността да се построи разклонение от „Турски поток" за България.

Така Юрий Исаков завърши темата за проектите като каза, че е умерен оптимист и че няма невъзможни неща при конструктивен и гъвкав диалог. „В любовта няма нищо невъзможно, важното е да има любов", коментира Исаков, който и преди това изрази задоволство от положителните столетни традиции в отношенията между България и Русия.

Според Исаков тази традиция трудно може да бъде разрушена, а и над 50% от българите се определят като русофили, независимо коя политическа сила подкрепят. Посланикът припомни, че въпреки напрежението между Русия и НАТО и ЕС от последната година и половина са осъществени редица визити, които утвърждават добрите връзки между двете страни.

Исаков припомни и историческите връзки между България и Русия и особено освободителната война, в която са участвали не само войници, но и много доброволци, които са дошли в България „по заповед на сърцето си". Затова и според Исаков обвиненията за имперските стремежи към Русия са „спекулации на недобросъвестни жонгльори в историята и политиката".

„Независимо какъв е настоящия избор на България - това не трябва да накърнява нашия двустранен дневен ред, а натрупаният от десетилетия политически капитал да се изгуби би било грях", призова Исаков.

По отношение на настоящата политика, която води Руската федерация, Юрий Исаков няколко пъти повтори, че Русия е изключително добронамерена и неагресивна, а по-скоро усеща агресия от страна на някои нейни партньори. Като пример той посочи военното учение на НАТО с Литва - най-голямото от момента на включването на Литва в Алианса.

Исаков обаче категорично отрече Русия да изпитва страх при приближаване на НАТО към нейните граници.

„Историята на Русия едва ли дава повод за определяне, че тя изпитва такова състояние", каза той.

Според посланика закономерна е "загрижеността, когато последователно към границата ни се приближава зоната на отговорност на НАТО.

"Виждаме един нов кръг на изостраняне на отношенията, което не може да не предизвика загриженост. Русия винаги адекватно ще реагира на това", обясни посланикът.