От 1 януари 2005 г. започва членството на България в Организацията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NAMSO). Това е важна стъпка в поемане на пълната ни отговорност като член на НАТО.

NAMSO и нейната Агенция за поддръжка и снабдяване (NAMSA) разполагат с огромна мрежа от над 1000 фирми, занимаващи се с производство, снабдяване и поддръжка на въоръжения на специални цени за нуждите на страните от НАТО. С членството си получаваме достъп не само до всички услуги, предоставени изгодно от тази аагенция при придобиване на ново въоръжение и техника, резервни части и услуги, но също така - до огромната база данни с технически характеристики.

NAMSA е водеща агенция в областта на кодифицирането – решаващо за интегрирането ни в логистичната система на НАТО. В момента България изгражда собствената си кодификационна система на базата на стандартизационните ни споразумения с НАТО. От началото на декември 2004 г. е в експлоатация наш собствен кодификационен инструмент, който бе тестван и приет с участието на експерти от NAMSA.

Благодарение на сътрудничеството с тази агенция България е шестата страна в НАТО, която има собствен софтуер за кодифициране на материалните средства.

От 1 януари т.г. също така български граждани могат да кандидатстват за работа в Организацията на НАТО за поддръжка и снабдяване.
Членският внос на България в административния бюджет на NAMSА като процент е равностоен на приноса ни към военния бюджет на НАТО и към Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността – 0,35 на сто, информира пресцентърът на Министерството на външните работи.