На заместник-ръководителя на посолството на Република Турция в София беше връчена нота по повод вчерашния граничен инцидент при устието на река Резово.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

На 18 април 2008 г. в Министерството на външните работи на Република България беше проведена среща между директора на дирекция „Консулски отношения" Валери Веселинов и заместник-ръководителя на посолството на Република Турция в София г-жа Гюл Ялчън по повод вчерашния инцидент, когато при съпротива срещу опит да бъде спряна навлязла в български териториални води при устието на р. Резово турска лодка, е бил прострелян и впоследствие е починал единият от турските рибари.

На г-жа Ялчън беше връчена вербална нота, с която официално се уведомява турската страна за случая.

От българска страна беше отбелязано, че въпреки доброто сътрудничество между граничните власти на двете държави, от началото на годината нараства броят на нарушенията на българските териториални води от турски риболовни съдове. Изразени бяха съжаление по повод инцидента и съболезнования към близките на починалия.

На срещата беше заявено съвместното желание за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще и бе подчертано, че вчерашният трагичен случай не поставя сянка върху добросъседските отношения между двете страни.