самолет на Балкан Късно снощи синдиците на авиокомпания “Балкан” са издали заповед полетите на превозвача да бъдат прекратени, въпреки договорката, която бе постигната по-рано вчера между протестиращите, синдикалните централи на КТ “Подкрепа” и КНСБ, и заместник-министъра на транспарта Милчо Миланов. Това съобщи за “Дарик радио” Албена Василева, председател на Синдикалната секция “Обслужване” към КТ “Подкрепа” в авиокомпанията.

Засега планираните полети ще бъдат обслужвани от специализирания правителствен отряд 28, каза Василева и допълни, че такова е разпореждането на синдиците.

Всеки, който си е купил билет от “Балкан” ще може да го използва и да пътува, увери тя.

Основният мотив за издадената късно снощи заповед да бъдат прекратени полетите на “Балкан” е безопасността на полетите. Това заяви пред “Дарик радио” синдикът на авиокомпанията Олга Миленкова.

Фактически, с ликвидацията на дружеството, за която беше гласувано от държавата, се нарушават международните правила и процедури за безопасност на полетите. Дружество, което е в ликвидация, не би следвало да извършва полетна дейност, тъй като опасността за пътниците нараства, каза Миленкова.

Съветът по безопасността в авиокампания “Балкан” вчера се събра, обсъди положението и взе следното решение: Всички полети, които “Балкан” има до 9.00 часа тази сутрин, когато започнаха разговорите между министър Петров и синдикатите, да бъдат извършени от самолет на Авиоотряд 28 с негов екипаж. Така че спиране на полетната дейност към момента няма. Авиоотряда пое планираните за днес полети до Париж и Лондон. Транспортният министър трябва да реши от своя страна, дали да поеме отговорността за безопасността на полетите, тъй като реалното им спиране е в резултат на вота на държавата.

Ликвидацията на дружеството означава 100 процента съкращение на персонала, подчерта синдикът на авиокампанията. Съгласно Закона за заетостта, ръководството на дружеството е длъжно, най-малко в едномесечен срок преди ликвидацията, писмено да информира институциите. Ние сме изпълнили това задължение и сме връчили официално известие за това.

Междувременно срещата между представители на транспортните синдикати в Авиокомпания “Балкан” и министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров започна при закрити врати в административната сграда на превозвача.

Служителите настояват за писмени гаранции за запазване на работните им места в бъдещия национален превозвоч. Те заявиха, че няма да допуснат синдиците на срещата