В деня на детето бащи протестираха пред Народното събрание с настояване България да се присъедини към международен документ за повече защита на детските права. Протокол към Конвенцията за правата на детето установява процедура за подаване на жалби от деца или техните родители, които не са получили правна закрила в собствените си  държави. Жалбите се подават директно до Комитета на Организацията на обединените нации (ООН) за правата на детето, но България още не е подписала този протокол, за да попадне под юрисдикцията на този нов международен орган.

Предполагам, че държавата се страхува от още един съд като този в Страсбург, изрази мнението си Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24", цитиран от БНР.

На протеста се бяха събрали десетина бащи. Те разчитат на ООН, за да търсят правата си, които българският съд не им е признал. Бащите споделят, че като разделени родители разчитат на този протокол, защото той ще им позволи да подават жалби от името на децата си за нарушаване на правото им на преки и лични отношения, залегнали в чл. 9 на Конвенцията. По думите на протестиращите в момента съдът и у нас, и в чужбина обикновено дава родителските права на единия родител, а другият и самото дете се превръщат в нещо като затворници с право на свиждане.

Павел Перфуклийски също е баща, който се надява, не на българското, а на международното правосъдие.

Правителството на България не коментира засега защо не ратифицира Третия факултативен протокол към Конвенцията за правата на детето. Това вече са направили много страни от ЕС и съседните балкански държави.