35-годишен бежанец от Сирия е задържан за изнасилването на 21-годишната студентка край Нов български университет в началото на януари.

На трети януари вечерта момичето съобщило в полицията, че на връщане от лекции близо до учебното заведение било нападнато от непознат мъж, който я заплашил с хладно оръжие, изнасилил я и отнел 400 лева.

На местопроизшествието бил извършен оглед от екип на столичната дирекция и Шесто районно управление. Пред служителите на реда момичето описало нападателя и съобщило, че говори със специфичен чуждестранен акцент.

Криминалисти направили проверка в Регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците, който се намира недалеч от учебното заведение.

Впоследствие става ясно, че на 15 януари вечерта пред вход на жилищен блок в кв. "Красно село" по идентичен начин била нападната 30-годишна жена. Пред полицаите пострадалата разказала, че непознат мъж опрял нож до гърлото й и започнал да я опипва. Изплашена, тя започнала да крещи за помощ, светнало осветлението във входа и нападателят изчезнал с дамската й чанта. Четиридесет минути след този инцидент пред жилищен блок в ж.к. "Славия" по сходен маниер жертва на грабеж станала 17-годишна девойка.

Нападателят се приближил отзад, опитал се да я завлече в близките храсти, но тя оказала яростна съпротива и той успял само да грабне мобилния й телефон, като изпуснал ножа, с който я заплашвал.

Характерно при двата случая било, че нападенията отново били извършени близо до спирки на градски транспорт, съобщават от пресцентъра на МВР. След обстоен анализ са установени очевидни съвпадения с извършителя на изнасилването и грабежа от трети януари. И трите жертви дали сходно описание на нападателя и споделили, че имал нещо специфично в говора - дефект или акцент на чужденец.

За нападенията е задържан М.Н. на 35 г., сирийски гражданин със статут на кандидат-бежанец, който живее в Регистрационно - приемателния център към ДАБ.
Арестът е станал на 23 януари, като при последвалото претърсване в стаята му били открити дрехите, с които бил облечен по време на трите нападения.

Иззет е сравнителен материал и след анализ с профила, изолиран след случая със студентката, експертизата е потвърдила пълно сходство на ДНК от двете проби. Нападателят бил разпознат от жертвите на опитите за изнасилване и грабежите от 15 януари.

При проверка в заложна къща на бул. "Мария Луиза" криминалисти открили мобилния телефон, отнет от него при нападението на 17-годишното момиче.
М.Н. е задържан за 72 часа в ареста на Шесто районно управление, повдигнато му е обвинение.

От полицията допълват, че мъжът е влязъл в страната ни на 1 май 2011г., след като преминал незаконно границата и е задържан на ГКПП-Елхово.